Wpis z mikrobloga

Nie przepadałem w szkole za historią, ale poczet królów wiszący na ścianie w klasie zawsze mi uruchamiał dziecięcą wyobraźnię. Jeszcze akurat wychodzi tysiąc lat od pierwszej koronacji, więc kolejna okazja będzie za....1000 lat. Zrobiłem taką animowaną prezentację, raczej kierowaną do młodszych widzów, ale starszym może też się spodobać. Mam nadzieję, że też nie pokręciłem za bardzo różnych faktów.¯\(ツ)/¯
#historia #polska #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
roundy-challenge - Nie przepadałem w szkole za historią, ale poczet królów wiszący na...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@roundy-challenge: Bardzo dobra robota.

Doczepię się tylko do jednej postaci (być może o tym wiesz). Chodzi o Jadwigę.

Kiedy Jan Matejko tworzył "Poczet Królów i Książąt Polskich" oczywiście starał się odwzorować wszystkie postaci jak najwierniej i zgodnie z ówczesnymi badaniami grobowców i pomiarami czaszek, aby jak najlepiej przedstawić ich twarze, postury, sylwetki, kolor oczu i włosów, kształt nosa
kocimietka_BB - @roundy-challenge: Bardzo dobra robota. 

Doczepię się tylko do jedne...

źródło: Jadwiga-Teodora

Pobierz
  • Odpowiedz
Aż musiałem się specjalnie zalogować na tym gownoportaliku.
Skadzes to wzial, że Zygmunt Stary był najdłużej panującym władca z dynastii Jagiellonów? Chłopie, jego ojciec panował dłużej, a dziadek panował najdłużej ze wszystkich władców...
Lepiej się nie baw w te klocki, bo to nie dla ciebie zabawa jest. Tam jest pewnie dużo więcej bzdur wpisanych. Jeszcze ta uposledzona moderacja daje to na główna.
  • Odpowiedz