Wpis z mikrobloga

#wiara #katolicyzm #chrzescijanstwo

Czy można być jednocześnie lewakiem i wierzyć w Boga? Wszędzie widzę ataki jednej strony na drugą, które bardzo szufladkują społeczeństwo. Od jakiegoś czasu zaczyna budzić się we mnie wiara, przypominam sobie znaki i symbole które przez lata dostawałem.

Problem w tym że mam skrajnie umiarkowane poglądy w lewą stronę, jestem za wolnością religijną, prawem o decydowaniu o sobie, wolności zawierania związków lgbtq, czytam i zgadzam się często z onetowymi i newsweekowymi artykułami. Mam taki dylemat moralny, gdzie się w tej sytuacji deklarować i czy będą na lewo sceny życiowej i światopoglądowej mogę jednocześnie nie zgadzać się z niektórymi aspektami wiary ale wierzyć w Stwórcę.

Podsumowując, daleko mi do konserwatysty a mam potrzebę wiary.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy można być jednocześnie lewakiem i wierzyć w Boga?

@AnalLog: Całe przesłanie nowego testamentu, to raczej mocno lewicowe jest. Gorzej z ortodoksyjnym przestrzeganiem kościelnej doktryny, bo ta w kilku miejscach z lewicową wrażliwością się kłóci.
  • Odpowiedz
@AnalLog: nie musisz wpisywać się w stereotypy, mamy wolną wolę. Przy potrzebie wiary polecam czytać Biblię, warto zacząć od Ewangelii, ponieważ Nowy Testament wyjaśnia wiele kwestii ze Starego.
  • Odpowiedz
@AnalLog: Jest bardzo mało zagadnień politycznych wprost determinowanych przez chrześcijaństwo np. grzeszność homoseksualizmu czy konieczność istnienia państwa. Inne są dyskusyjne. Jest napisane, że trzeba płacić podatki a nie, że trzeba popierać kogoś kto proponuje niskie lub wysokie podatki. Można być monarchistą albo demokratą bo Nowy Testament w 99% koncentruje się na życiu osobistym. Ja np. na siłę przyjmuję naukę o aborcji choć wewnętrznie się z nią nie zgadzam. Chciałbym aby
  • Odpowiedz
Podsumowując, daleko mi do konserwatysty a mam potrzebę wiary.

@AnalLog: Zadaj sobie pytanie czy chcesz poznać Boga takiego jakim jest, czy takiego jakim ty chcesz, żeby był.
  • Odpowiedz
@AnalLog masz wolną wolę i możesz patrzeć na to po swojemu. I tak Bóg Cię oceni mireczku według tylko sobie znanych, niezrozumiałych dla nas kryteriów a nie my.
  • Odpowiedz