@Tyrande: przestalem czytac jak tylko zobaczylem twoj nick. po tym jak potraktowalas Illidana, wybierając tego platfusa Malfuriona, nie masz prawa glosu.
@pianinka: Faktycznie to u nas nielegalne, tego nie wiedziałem, dziękuję za poinformowanie! Jestem w szoku, kobieta powinna móc decydować o tym czy chce mieć dzieci czy nie przed samym aktem poczęcia.
To chore, że kiedy potrzebna jest aborcja lekarze przeciągają procedury, okłamują pacjentki tylko po to aby zgodnie z ich przekonaniami "wygrało życie".
Przed wyrokiem TK, kiedy można było usunąć dziecko z wadami płodowymi to lekarze postępowali tak samo. Taki np. profesor Chazan i jego słynne "dziecko Chazana" które żyło tylko kilka dni które było nieustannym cierpieniem. Chazan robił wszystko żeby kobieta nie dokonała aborcji, a kiedy kobieta urodziła świętował z innymi proliferami
@Tyrande: kobiety które nie chcą mieć dzieci, to nie powinny się wypowiadać o aborcji i rodzicielstwie. Sama nie chcesz, ale innym będziesz tłumaczyć jak mają żyć xD śmiech na sali
Jestem w szoku, kobieta powinna móc decydować o tym czy chce mieć dzieci czy nie przed samym aktem poczęcia.
@FiodorBadass: Tak, też byłam w szoku jak się dowiedziałam po raz pierwszy. Zwłaszcza przy legalnej wazektomii, no ale takie mamy w kraju podwójne standardy.
@Tyrande: tak szczerze to sama jestem przerażona. Sama planuję starać się o rodzinę za rok/dwa, a mam częściową wadę macicy, przez co nie będę mogła rodzić naturalnie i ciąża, pomimo że część ginekologów mówi, że może pójść bez problemu, to z automatu dostanie łatkę zagrożonej. I w takiej sytuacji nie dość, że muszę się przejmować i doktoryzować w sprawie doniesienia ciąży i zadbania o siebie, to na dodatek żyje w
@Madaf007: to nie chodzi o myśl, że dziecko może być chore, tylko że coś w trakcie ciąży może się stać i lekarze będą mieć na to w------e. Sama znam przykłady zdrowych kobiet, które miały problemy i niemal je zdjęło z tego świata w trakcie ciąży, ale udało się ocalić. A jest sporo przypadków zaniedbania lekarzy czy fanatyków o walki o zdrowie dziecka kosztem kobiety.
@jafik: powodzenia. Życzę Ci w takim razie, żeby wszystko poszło dobrze i nie było komplikacji. Jeśli jesteś bardzo niepewna, to zabezpiecz się jakimiś kontaktami zza granicy czy coś, by w razie komplikacji szybko działać, tak chociażby dla spokoju psychicznego.
kobiety które nie chcą mieć dzieci, to nie powinny się wypowiadać o aborcji i rodzicielstwie. Sama nie chcesz, ale innym będziesz tłumaczyć jak mają żyć xD śmiech na sali
@shootcapital: skąd ta logika? Bo mimo wszystko temat aborcji mnie dotyczy? Co z tego, że nie planuję dzieci, skoro np wracając wieczorem z uczelni jakiś zboczeniec mnie zgwałci? Nie byłam w takiej sytuacji, ale domyślam się, że nie będzie pytał czy planuje dzieci
@Noiwuj0: Dobra rada, nie zamawiaj Ty dla niej. Co najwyżej możesz pokazać jej gdzie się to robi (musi sama chcieć) i dać jej pieniądze i żeby sama zamówiła. Tyle najwięcej możesz zrobić, żeby Ci smutni panowie nie wjechali na chatę (bo Braun to i tak by wleciał).
Zapomnienie? Raczej prawdopodobne. I jeżeli nie masz rodzeństwa, to będzie dotyczyć też Twoich rodziców. No chyba, że osiągniesz sukces w innym obszarze życia np. jako wybitna nauczycielka. W przeciwnym razie zostaniesz zapamiętana jako ta starsza Pani z drugiego piętra, której koty uciekały na czyjś balkon. Pamięć o Tobie umrze szybciej niż pamięć o Twoich koleżankach, które dzieci mają. Twoje codzienne życie, pasje, to z czego jesteś dumna, znikną wraz z Tobą.
Brzmi jak zaniedbanie, albo rodziców, albo lekarza (a lekarza można wybrać).
Świetne pocieszenie po śmierci w męczarniach, oj tam po prostu zaniedbanie lekarza. Jak Iza z Pszczyny mogła bardziej zadbać o swój los dokładnie?
Decyzja o posiadaniu dziecka to rachunek oczekiwanych zysków i strat. Jasne, że są ryzyka zdrowia kobiety związane z ciążą. Jakie jest prawdopodobieństwo ich wystąpienia?
@FiodorBadass: Bo jest to nielegalne w tym kraju...?
@slawek887: nawiedzony prawus
Przed wyrokiem TK, kiedy można było usunąć dziecko z wadami płodowymi to lekarze postępowali tak samo.
Taki np. profesor Chazan i jego słynne "dziecko Chazana" które żyło tylko kilka dni które było nieustannym cierpieniem. Chazan robił wszystko żeby kobieta nie dokonała aborcji, a kiedy kobieta urodziła świętował z innymi proliferami
@FiodorBadass: Tak, też byłam w szoku jak się dowiedziałam po raz pierwszy. Zwłaszcza przy legalnej wazektomii, no ale takie mamy w kraju podwójne standardy.
Jeśli jesteś bardzo niepewna, to zabezpiecz się jakimiś kontaktami zza granicy czy coś, by w razie komplikacji szybko działać, tak chociażby dla spokoju psychicznego.
@shootcapital: skąd ta logika?
Bo mimo wszystko temat aborcji mnie dotyczy? Co z tego, że nie planuję dzieci, skoro np wracając wieczorem z uczelni jakiś zboczeniec mnie zgwałci? Nie byłam w takiej sytuacji, ale domyślam się, że nie będzie pytał czy planuje dzieci
"Dzień
Brzmi jak zaniedbanie, albo rodziców, albo lekarza (a lekarza można
@
@slawek887: wtf?
Świetne pocieszenie po śmierci w męczarniach, oj tam po prostu zaniedbanie lekarza. Jak Iza z Pszczyny mogła bardziej zadbać o swój los dokładnie?
No