Wpis z mikrobloga

@zielona-rzapka: ja mam tak, że dość często kupuję rzeczy pod wpływem impulsu. Jeśli widzę coś co mnie interesuje, ale muszę dodatkowo jeszcze odpalać czat, pytać o cenę, czekać kij wie ile na odpowiedź, to od razu rezygnuję xd

W ogóle ja to nie czaję robienia jakiejś tajemnicy z kosztu towaru.
  • Odpowiedz

@kinkykylie: teorie marketingowe są dwie
- Jak to jest jakiś Facebook to tak jak przedmówca napisal - nie będzie komentarza, że łeee za drogo i nie zniechęci reszty
- Dużo konsumentów gdy zaangażuje się w dany produkt (angaż to również pytanie o cenę) to jest potem bardziej skora go kupić - dlatego tyle deweloperów tak to robi

Powinno
  • Odpowiedz
  • 28
@zielona-rzapka kiedyś trafiłem na jakiegoś polskiego knivemakera polskiego od noży kuchennych, też napisałem dm po cenę i dowiedziałem się dlaczego cennik nie jest dostępny od ręki

• Odpowiedz

@kinkykylie: bo jw. Łapie się na to jeleni.
@niochland jest gdzieś jakiś artykuł coś więcej ? Jakbyś mógł. Mnie ciekawi "natura" takich ludzi, np. wystawiłem przedmiotow A za 59.99 żeby się ich pozbyć, i wystawiłem go za k---a 209,99 po dany model, tytuł co znalazłem jak ktoś sprzedaje to samo. xd i kur*a kilka osób kupiło go
  • Odpowiedz
to jest jakaś abstrakcja xD jak czytam takie rzeczy to nie wiem czy ja jestem jakiś wybrakowany czy ludzie są po prostu z natury p--------i

@Lefty: ja kiedyś myślałem, że ceny typu 5,99 zł są bez sensu i każdy to mimowolnie zaokrągla w górę. No ale już poznałem parę osób, które 5,99 zł czytają jako 5 złotych, nawet nie chcę wiedzieć ile ich jest tak statystycznie.
  • Odpowiedz
@Lefty to zupełnie logiczne, więcej kupujących jest w grupie ludzi która pyta o cenę niż w tej w której cena nikogo nie obchodzi. Dlatego mądre głowy uznały że to doskonała taktyka sprzedaży.
  • Odpowiedz
@Mmkaa: ale przecież tu nie chodzi o to, że cena kogoś nie obchodzi tylko, że normalny człowiek widząc ukrytą cenę powinien pomyśleć "hm coś tu śmierdzi, szukam dalej"
  • Odpowiedz
@zielona-rzapka: Też mnie to irytuje. Stąd często pod takim postem/ogłoszeniem bez ceny pisze "ile wam podali? Mi (mocno zawyżona lub zaniżona cena) po czym oglądam g---o burzę w komentarzach.
  • Odpowiedz

@kinkykylie: wiesz, jak to już Ci piszą - "łapanie jelenii", zrobi takiego na 5zł i potem chodzi z podniesioną głową, bo ma ekstra 5zł za pół dnia odpisywania na privach ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 6
@niochland
No nie wiem, jak widze priv to od razu s--------m bo wiem że to janusz co chce na hajs wydoić albo inny matacz.

Tak samo za granicą jak byłem w turcji na bazarze to szedłem tam gdzie cena, a nie targować sie i wypytywać idiotów "ile to" a oni i tak mieli drożej nawet po targu niż ci z ceną.
  • Odpowiedz
@kinkykylie: jakiś jeden youtubowy guru co tak rączki składa w trójkąt żeby pokazać władzę i ma do tego niebieski garniak pod krawatem mówił, że można tym leady wyciskać. Tylko tu chodzi o grube tematy a nie cenę kraftowego pasztetu na fb xD
  • Odpowiedz
@kinkykylie: też tego nie kumam ale jedyne wytłumaczenie jakie znam, to takie że gdy podasz jakąkolwiek cenę za cokolwiek to zawsze znajdzie się ktoś kogo nie stać i będzie wypisywał że łoooo droooogo, co może być jakąś autosugestią dla innych czytających np komentarze.
  • Odpowiedz
jest gdzieś jakiś artykuł coś więcej ? Jakbyś mógł.

@Grzesiek_astronaut2: Artykułów jak mrówków, nie siedzę już w tej branży, czasami wleci jakis losowy artykuł, ale polecam książki, albo artykuły oparte na poniższych książkach:
- 1-Page Marketing Plan - Allan Dib
- Obviously awesome - April Dunford
- Duct tape marketing
  • Odpowiedz