Wpis z mikrobloga

#druk3d czy takie próżniowe przechowywanie filemantu to dobre rozwiązanie? Ktoś może posiada to z AliExpress? Czy może jednak dopłacić w coś bardziej stabilnego? Na suszarkę jak narazie nie mam miejsca.
Summer92 - #druk3d czy takie próżniowe przechowywanie filemantu to dobre rozwiązanie?...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Summer92: do przechowywania spoko. ja PLA czy PETG mam od Sunlu i one przychodzą w takich workach z suwakiem + mają pochłaniacz, którego nie wyrzucam. Tak przechowuję i jest spoko.
Musisz jednak zwrócić uwagę, że jak masz wilgotno w domu to nałapie wilgoci podczas drukowania chociażby, a potem jak włożysz do worka, to tam bardziej utrzyma poziom wilgotności, ale jej nie usunie stąd może to nie być do końca satysfakcjonujące
  • Odpowiedz
#druk3d czy takie próżniowe przechowywanie filemantu to dobre rozwiązanie? Ktoś może posiada to z AliExpress? Czy może jednak dopłacić w coś bardziej stabilnego? Na suszarkę jak narazie nie mam miejsca.

@Summer92: jak nie drukujesz z materiałów typu nylon, PETG albo wzbogacanych włóknem to wilgotnością bym się aż tak nie przejmował.

Czy może jednak dopłacić w coś bardziej stabilnego?

@Summer92: Ja sobie kupiłem przezroczysty pojemnik z ikei
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013 PETG używam, co do innych materiałów to jeszcze nie wiem. Aktualnie zapoznaję się z drukiem 3D. Myślę że napewno chciałbym spróbować wszystkich głównych materiałów ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@RianesS Mam AMS, także tam wilgotność też powinna być w miarę niska. Dzięki za odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Summer92: jak masz ten zamykany AMS to co ci starczy to utrzymania niskiej wilgotności. Natomiast polecam sobie druknąć dodatkowe pojemniki na kulkido pochłaniania wilgoci do AMS.

Przy okazji jak będziesz kupował kulki nie kupuj kolorowych tylko bezbarwne.
  • Odpowiedz
@Summer92: mam te worki i są bardzo spoko, od razu zamów sobie u nich "silica gel", najlepiej te zmieniające kolor pod wpływem wilgoci i dołóż do środka.

Inna sprawa, że moimi zdaniem warto kupić suszarkę: kupiłem za 150zl sunlu s1 plus i to jest gsmechanger przy tpu czy nawet petg, żałuję że nie kupilem od razu - polecam, suszysz choćby w trakcie drukowania (z uchwytami na filament się pożegnałem), a
  • Odpowiedz