Wypocić nieco przeziębienie i potestować wspomniany już wcześniej amortyzowany mostek w nieco bardziej docelowych warunkach. A przy okazji uzupełnić jeden #squadratinhos.
Obiecałem @DwaNiedzwiedzie nieco więcej info po dłuższej jeździe i dzisiaj zaliczyłem m.in. trochę słabszych asfaltów, polnych dróg, czy szutrówki w lokalnym lasku. Do tego, co pisałem wcześniej, dorzucić mogę, że wrażenia jak najbardziej pozytywne, mimo że jechałem na najtwardszej sprężynie - dzięki temu na dobrej jakości drodze mostek był sztywny, nie uginał się bez potrzeby, natomiast bardzo przyzwoicie tłumił większe nierówności asfaltu, jazdę przez niezlicowane przejazdy przez drogi poprzeczne na ddr-ach, jazdę po kostce brukowej, wspomnianej szutrówce czy polnych drogach, "dziewiczych", czy też zrytych tylnymi oponami traktora - ręce zdecydowanie mniej dostały w kość. Wypróbuję jeszcze przy najbliższej okazji trzecią co do twardości sprężynę z czterech dostępnych ale najtwardsza sprawdziła się myślę bardzo dobrze... Jeszcze jedno, ta Meroca ma +7°, a fabryczny mostek w eskerze (tym na starej ramie) ma bodaj -7°, o ile dobrze pamiętam, niemniej nie wpłynęło to negatywnie na wrażenia z jazdy w subiektywnym odczuciu - było mi wygodnie i praktycznie nie czułem różnicy. Są na pewno bardziej dopracowane i może i lepiej wykonane mostki tego typu, np. Vecnum freeQENCE, gdzie sprężyna chyba jest wbudowana na stałe i pozwala na płynną regulację twardości, z tego co widzę, ale cena niemal 8 razy wyższa jest imo grubo przesadzona. Uważam, że 170 zł, które wydałem, to bardzo dobry stosunek ceny do oferowanych możliwości i jakości wykonania. Zobaczymy jak z trwałością sprężyny, czy z czasem nie straci swoich właściwości, ale na ali widzę, że można dokupić podobne, dobrać trzeba będzie jedynie właściwe wymiary.
Vecnum freeQENCE, gdzie sprężyna chyba jest wbudowana na stałe i pozwala na płynną regulację twardości,
@ytong: tak jak piszesz, jest podejście od boku imbusem i można że tak powiem "on the fly" zmieniać. Dużym plusem jest możliwość ruchu w górę więc działa nawet jak na coś najedziesz a nie tylko na dziury. Jakość wykonania perfekcyjna, cena masakryczna. Ale nie żałuję xD
@ytong: No i zabiłeś mi ćwieka, bo od dłuższego czasu się nad tym ustrojstwem zastanawiałem, ale jakoś nie miałem zaufania do majfriendów... Dopiero co kupiłem nowy mostek do szerszej kierownicy, a Ty mnie tu piszesz, że w sumie fajny bajer (╯°□°)╯︵┻━┻ Jakichś luzów nie ma? Nie buja na boki, nie trzeszczy? Muszą być jakieś minusy! :)
@DwaNiedzwiedzie: luzów nie ma, nie trzeszczy, natomiast jak pisałem - trochę się tłukł na maksymalnych wychyleniach ale podkleiłem gumą i jest ok. Z resztą na sprężynie, na której jeżdżę (czerwona), jeszcze mi się nie udało dobić na maksa w dół, gdzie było najgłośniejsze uderzenie. A z resztą jak jedziesz po u-----h, to i tak wszystko się tłucze :D Co do tej sprężyny jeszcze, byłem przekonany, że jeżdżę na najtwardszej, a
Wypocić nieco przeziębienie i potestować wspomniany już wcześniej amortyzowany mostek w nieco bardziej docelowych warunkach. A przy okazji uzupełnić jeden #squadratinhos.
Obiecałem @DwaNiedzwiedzie nieco więcej info po dłuższej jeździe i dzisiaj zaliczyłem m.in. trochę słabszych asfaltów, polnych dróg, czy szutrówki w lokalnym lasku. Do tego, co pisałem wcześniej, dorzucić mogę, że wrażenia jak najbardziej pozytywne, mimo że jechałem na najtwardszej sprężynie - dzięki temu na dobrej jakości drodze mostek był sztywny, nie uginał się bez potrzeby, natomiast bardzo przyzwoicie tłumił większe nierówności asfaltu, jazdę przez niezlicowane przejazdy przez drogi poprzeczne na ddr-ach, jazdę po kostce brukowej, wspomnianej szutrówce czy polnych drogach, "dziewiczych", czy też zrytych tylnymi oponami traktora - ręce zdecydowanie mniej dostały w kość. Wypróbuję jeszcze przy najbliższej okazji trzecią co do twardości sprężynę z czterech dostępnych ale najtwardsza sprawdziła się myślę bardzo dobrze... Jeszcze jedno, ta Meroca ma +7°, a fabryczny mostek w eskerze (tym na starej ramie) ma bodaj -7°, o ile dobrze pamiętam, niemniej nie wpłynęło to negatywnie na wrażenia z jazdy w subiektywnym odczuciu - było mi wygodnie i praktycznie nie czułem różnicy.
Są na pewno bardziej dopracowane i może i lepiej wykonane mostki tego typu, np. Vecnum freeQENCE, gdzie sprężyna chyba jest wbudowana na stałe i pozwala na płynną regulację twardości, z tego co widzę, ale cena niemal 8 razy wyższa jest imo grubo przesadzona. Uważam, że 170 zł, które wydałem, to bardzo dobry stosunek ceny do oferowanych możliwości i jakości wykonania. Zobaczymy jak z trwałością sprężyny, czy z czasem nie straci swoich właściwości, ale na ali widzę, że można dokupić podobne, dobrać trzeba będzie jedynie właściwe wymiary.
#rowerowyrownik #esker #gravel
Skrypt | Statystyki
@ytong: tak jak piszesz, jest podejście od boku imbusem i można że tak powiem "on the fly" zmieniać. Dużym plusem jest możliwość ruchu w górę więc działa nawet jak na coś najedziesz a nie tylko na dziury. Jakość wykonania perfekcyjna, cena masakryczna. Ale nie żałuję xD
Co do tej sprężyny jeszcze, byłem przekonany, że jeżdżę na najtwardszej, a