Wpis z mikrobloga

Jestem po odbiorze technicznym mieszkania od dewelopera, ale na akt notarialny będę musiał czekać kolejne kilka miesięcy.
Chciałbym wykupić już ubezpieczenie na to mieszkanie, ponieważ w dokumencie odbioru technicznego jest zapis, że biorę za nie od tego momentu pełną odpowiedzialność. Przy okazji mógłbym też załatwić cesję ubezpieczenia na bank i mieć kolejną formalność z głowy.
Wstępnie interesuje mnie ubezpieczenie od PZU lub WARTA, ale zastanawiam się tutaj nad 2 kwestiami:
Czy to, że nie jestem jeszcze prawnym właścicielem tego mieszkania, może stanowić jakiś problem przy ewentualnej wypłacie odszkodowania?
Czy takie ubezpieczenie mieszkania będzie w ogóle obejmowało jego remont od stanu deweloperskiego?

#ubezpieczenia #oc #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #prawo
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@futroznorek: Być może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem.
Chodzi o pełną odpowiedzialność prawną i finansową, od momentu przejęcia lokalu, za wszystkie prace prowadzone wewnątrz lokalu i za wpływ tych prac na całość budynku.

Co o ile dobrze rozumiem, sprowadza się jednak do tego, że jeśli "zaleję sąsiada" albo coś w tym mieszkaniu się po prostu stanie, to odpowiadam za to ja.
  • Odpowiedz
@ArcadiusK: Możesz wykupić ubezpieczenie na nieruchomość, pamiętaj o dodaniu cesji na bank zgodnie z umową kredytową.
Jeśli doszłoby do szkody, odszkodowanie otrzyma prawowity właściciel, a to byłoby ustalane na etapie likwidacji szkody. Tak czy tak nie przegrasz na tym, bo jeśli się okaże, że prawo do odszkodowania nie należy się Tobie to i koszty związane ze szkodą też nie są Twoim problemem.
W razie chęci porównania ofert w różnych TU
  • Odpowiedz