Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej!
Kiedyś poszedł ode mnie ten post na temat preparatów na odchudzanie.
Dzięki @conamirko @derivatives @SynMichaua za pomoc! Od razu dopytam w której aptece najtaniej :D

SAXENDA, krótkie info co i jak:

CZAS OD STARTU:
Leci mi teraz 1 miesiąc i drugi tydzień brania - czyli to 2 tydzień kiedy biorę pełną dawkę [3 mg]

WAGA:
Zaczęłam od pięknych, okrągłych 100 kg.
Od 4 lat notorycznie tyłam, z czego w ostatnich 2,5 latach przytyłam łącznie 30 kg.

OBECNIE:
97 [utrzymuje się]

Zakładam, że w tym miesiącu pójdzie mi kolejne ~3kg.

KOSZTY:
Początkowo zwiększałam dawkę, więc przez miesiąc wystarczyło mi jako tako półtora opakowania - czyli te ~1000 zł.
(1 pen wystarczy na 6 dni gdy bierze się pełną dawkę) - czyli kuracja miesięczna wynosi ponad 1500 zł

EFEKTY:
Ja, tak prywatnie nie jadłam nigdy ,,dużo".
Problem z moim tyciem polegał na tym, że przez ochotę na słodkie po normalnym śniadaniu, obiedzie (catering), szłam potem do sklepu i wpier*łam opakowanie lodów i ciasteczka. Bez żadnego ruchu.
I tak często dzień w dzień. Więc to nie była sctricte wina ilości jedzenia - a głównie rodzaju. (forma psychicznego nagradzania się za trudy dzienne i problem z kompulsywnym jedzeniem).

Czasem nie jadłam cały dzień i potem na obiad jadłam w przeciągu godziny śniadanie i obiad bo mnie ssało w żołądku cały czas.
No niezdrowy tryb życia, co tu dużo mówić.

Aktualnie mam mniejszą ochotę na słodkie, nie czuję tak już głodu.
Jak coś jem - to szybciej o wiele czuję się ,,syta" (dla osób, które szybko żrą i np mają problem psychiczny z ,,jak jest na talerzu - to muszę zjeść to może pomóc).
Pierwszy raz mi się zdarza, że teraz dzielę jedzenie na części - bo nie jestem w stanie już zjeść całej porcji na raz, bo szybko czuję się pełna.

Ogólnie na ten moment dalej czuję takie ,,ssanie w żołądku" ale to może mi jeszcze zniknąć po ~1-3 tygodniach brania pełnej dawki.

CZY TO BOLI, NIEPRZYJEMNE, ŹLE SIĘ CZUJĘ?
1 raz mnie trochę przerażał. Starałam się nie patrzeć na wkłucie - natomiast już po kilku dniach robiłam to bez żadnego strachu.
Czasem igły chyba są jakieś trochę bardziej tępe, w najgorszym przypadku wymieniam.
Wkłucie w brzuch boli i tak mniej niż przy pobieraniu krwi.

CIĘŻKO BYŁO DOSTAĆ?
1 Receptę zdobyłam przez internet. Obawiałam się, że mi odmówią. Dostałam info od pomocy, że żeby wypisać lek to trzeba mieć konkretny zestaw badań, ale lekarz finalnie mi bez problemu przepisał i mówił, że musi z nimi pogadać, by tak nie straszyli xD

Natomiast w dużym mieście (wojewódzkie), nie ma problemu kupić ten lek. Wiele aptek go ma.
Igły [100 sztuk] kupiłam przez internet bo było taniej. Kupiłam średniej wielkości - 6mm

EFEKT UBOCZNY:
Niektórzy podobno czują że im nie dobrze cały czas (szczerze mówiąc, chciałabym trochę, bo jeszcze łatwiej byłoby mi nie jeść XD), jednak ja raczej czuję się cały czas ok. Czasem może minimalnie po zjedzeniu ,,więcej", odczuwam mocniej pełny brzuch.

Zauważyłam za to, że zaczęłam bekać xD
Nigdy nie bekałam (realnie, nawet po gazowanych napojach), a teraz w miarę często to robię. Nieprzyjemne to.

Dodatkowo nazwę to tak prześmiewczo efektem ubocznym, ale jest to dla mnie chyba jedna z największych zalet, która mnie dostąpiła:
Od wielu lat miałam straszny problem z ciągłym brakiem energii. Badałam krew, tarczycę, serce. Zaczęłam nawet terapię psychiatryczną i psychologiczną. Ogólnie nawet długotrwałe branie antydepresantów nie spowodowało, żebym zaczęła się czuć ,,ok". (Pomogło, ale nie tak dużo).
Kiedyś (~18 lat) uprawiałam też dużo sportu (codziennie rolki, było mi o wiele szybciej i wygodniej dojechać do szkoły niż pieszo). Wtedy jeszcze rodzice dbali o moje zdrowe odżywianie, dużo warzyw i owoców, ale i tak ciężko mi było funkcjonować.

Odkąd zaczęłam to brać to czuję się cały czas pełna energii. Nie mam takich dołków energetycznych że ciężko mi wykonywać zadania,
Nie zmieniłam trybu życia :D Dalej jem catering, dalej jem słodycze. To jest temat do zbadania dla mnie :D
Pewnie ta regulacja cukrów w tym pomogła.
Ale żeby aż tak?
Realnie to tak jakbym wcześniej mogła korzystać jedynie z połowy zapasu swojej energii. Teraz się nawet lepiej koncentruję, nie mam takiej ospałości ani nic.
Jeśli uda mi się schudnąć to mojego celu (70kg), to prawdopodobnie dalej będę stosować już w małej dawce.

No i to mniej więcej tyle. Jeśli chodzi o wprowadzenie tego do życia - wszystko jest na ulotce bardzo czytelne.

Zdjęcie dla atencji hejterków bambusów, by mogli pisać, że taniej było mniej żreć, co by poszło w gorące i osoby, które tego mogą potrzebować - mogły zobaczyć że czasem warto spróbować nawet tych ,,łatwych ścieżek" :)

#saxenda #odchudzanie #ozempik #leki #nadwaga

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej!
Kiedyś poszedł ode mnie ten post na tema...

źródło: 488910078-4057669161169343-7710016392512024046-n

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bb007: czas na wizytę u lekarza jeśli robisz stolce po 3kg

@mirko_anonim moje doświadczenia z Saxendą są bardzo podobne - powodzenia! Korzystaj ile się da z działania tego leku bo ono słabnie z czasem (u mnie się w pewien sposób ustabilizowalo - wcześniej nie byłem w stanie zjeść miski zupy, teraz bym zmieścił nawet wielkiego kebaba, ale mnie nie ciągnie i nieraz nie jem kolacji bo nie czuję potrzeby
  • Odpowiedz
@Snusmumriken_: byłem gruby i leczyłem się u lekarza xD jak niby miałem inaczej załatwić receptę - kwalifikowałem się do leczenia

Mogę też dać mały update po kolejnych dwóch miesiącach - stabilizacja zamieniła się w brak efektów i konieczność zwiększania dawki. Starałem się trzymać jak najdłużej jak najniższych dawek, obecnie jestem na 2.4, apetyt faktycznie dalej obniżony, nie wiem co się stanie jak dojdę do maksymalnej i docelowej dawki 3 -
  • Odpowiedz
@Snusmumriken_: sam zaproponował - poza nadwagą czy tam otyłością (mam wysokie BMI ale jestem też trochę przypakowany) mam cukrzycę i u mnie wysoka waga to niestety dodatkowe problemy z uregulowaniem cukrów

Tak, cenowo lekko nie jest, ale alternatywy jak Ozempic czy Mounjaro są jeszcze droższe - z założenia zamierzam brać ten lek aż nie osiągnę pierwszego dużego celu jakim jest przebicie 100kg, jeszcze 2kg, więc powiedzmy że koszty są dla
  • Odpowiedz