Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#podatki #pieniadze

Zastanawiam się nad dwiema teoretycznymi sytuacjami związanymi z podatkami.

1. Kupuję mieszkanie w 2020r. powiedzmy za 500k. Płacę podatek PCC. Z racji, że US ma 5lat na weryfikację, to teoretycznie mogą to sprawdzić w 2025r. gdzie ta nieruchomość jest warta, więcej. Pytanie czy nie byłoby problemu, że podatek został zapłacony za 500k, a mieszkanie w 2025 załóżmy warte jest 600k?

2. Druga sprawa, to sytuacja nad którą zacząłem zastanawiać się w dobie szybkich blików, przelewów etc. Załóżmy, że Jan Kowalski w okresie ostatnich 5lat (bo taki jest okres w jakim US to interesuje) otrzymał przelewy na swoje konto od jednej osoby z 3 grupy podatkowej o łącznej wartości 50k w tym przykładowo jeden jakiś większy przelew 35k (czytałem że banki maja obowiązek zgłaszać przelewy powyżej 15k euro). Jan Kowalski tego nie zgłosił i zastanawiam się co się może stać? US ma 5lat na weryfikację? Spotkał się ktoś z wezwaniami w podobnych sytuacjach, gdzie kwoty nie są jakieś astronomiczne typu 500k lub miliony. Co do kary w takich przypadkach to wyczytałem tylko, że wtedy obowiązuje 20% od sumy za te 5lat. Dodatkowo pojawiają się jakieś odsetki czy coś? Jeśli po 5latach wezwaliby kogoś nieświadomego i by się okazało, że ma do zapłacenia podatek 20% plus odsetki przez 5 lat, to aż strach się bać, dlatego pytam.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 1. Przecież transakcję klepie notariusz, nie ma szans, że będziesz miał do dopłaty jeśli różnica między "rynkową" a tą co zapłaciłeś to 20%. To oznacza po prostu, że ceny z ogłoszeń są nierealne.

Mogli by się przywalić gdybyś kupił nieruchomość wartą 1 MLN za 50 tys. wtedy od razu widać że coś nie tak i pewnie przyszłoby za jakiś czas pismo o dopłatę...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 1. podatek jest od czynności, czynności dokonałeś w 2020 r., płacisz podatek od wartości rynkowej w 2020 r., wartość w 2025 r. nie ma żadnego znaczenia
2. no Jan Kowalski jest zwyczajnym oszustem podatkowym i tak będzie traktowany, tłumaczenie, że się nie wiedziało o podatku wzbudzi co najwyżej wesołość, w grę wchodzi zapłacenie podatku + odsetek + odpowiedzialność karnoskarbowa, przy czym mała jest szansa, że przy drobnicy ktoś to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie no człowieku, ja wiem, że w urzędach generalnie geniusze powiedzmy nie pracują, ale myślę że ogarniają jednak zrozumienie czasoprzestrzeni i to jaka cena może być w 2020 a jaka w 2025 :)

Podatek PCC płacisz od nieruchomości wg ceny zakupu za dany okres, i jeśli jest to weryfikowane to jest porównywane ze stanem na ten dany moment w czasie. Urzędy widzą, że cena ofertowa to co innego niż
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
roztropny-znawca-8: Podatek od spadków i darowizn się nie przedawnia nigdy.

Nie będę tłumaczył dlaczego bo sam nie do końca rozumiem srakę "retoryczną" produkowaną przez wolne sądy żeby to "uzasadnić" ale taka jest "utrwalona linia orzecznicza" od 20 lat. Wyszukiwarka twoim dzierżyńskim, ufaj i sprawdzaj.

Nie przedawnia się. Nigdy. TLDR jest taki że obowiązek odnawia się w momencie jak KAS się dowie że miałeś coś do zapłaty.
  • Odpowiedz