Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #sieci #tplink

Mam problem ze skonfigurowaniem Sieci Mesh na urządzeniach deco x50. W aplikacji ustawiłem tryb access point, połączyłem główne urządzenie do routera przez kabel ethernet.
Po dołączeniu drugiego urządzenia do sieci Mesh poprzez Wifi wszystko działa ok, ale prędkość przesyłania na drugim urządzeniu jest bardzo słaba.

Mam opcję podłączenia kabla ethernet również do drugiego urządzenia, ale po połączeniu go kablowo z routerem oba urządzenia x50 tracą połączenie (LED miga na czerwono). Co jakiś czas pojawia się zielone światło, ale po chwili znów następuje utrata połączenia. Po odłączeniu kabla ethernet z drugiego x50 problem ustaje (ale pozostaje słaba prędkość przesyłania).

Macie pomysł jak to rozwiązać? Może trzeba zmienić jakieś ustawienia w routerze?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@f0rtnight: dlatego mesh to kaszana marketingowa zazwyczaj. Ap muszą być po kablu bo inaczej to działa jak siki.

Co do Twojego pytania może przywroc do fabrycznych i wtedy podlacz dwa na kablu?
  • Odpowiedz
@f0rtnight: Ponieważ każde kolejne połączenie po Wifi "mesh" powoduje na oko 2x spadek transmisji
Powiedzmy główny router potrafi 300 Mb/s
To Już 1 urządzenie połączone po Mesh będzie ~150Mb/s
A już 2 urządzenie mesh 75 Mb/s
  • Odpowiedz
  • 0
@spevil: to rozumiem, ale drugie urządzenie x50 chcę połączyć po kablu Ethernet, tak jak pierwsze. Tylko po podłączeniu drugiego x50 po kablu do routera oba tracą połączenie. Jakby jakieś ustawienia routera przeszkadzały w działaniu.
  • Odpowiedz