Wpis z mikrobloga

@plusikdziczku wtyk amerykański, gatunek inwazyjny, sprowadzony przez człowieka do Europy, najczęściej uszkadza drzewa iglaste, duża populacja może prowadzić do szkód w uprawach rolniczych i ogrodniczych. Jak wyczuje zagrożenie wydziela intensywny, nieprzyjemny zapach.

Ja pierwszy raz go zobaczyłem w zeszłym roku, bo mi się jeden pojawił w kaktusie na parapecie, myślałem że coś przyschło, bo tak to wyglądało, a nagle zaczął skakać w moją stronę, koty nawet się tego przestraszyły xD U
  • Odpowiedz
@plusikdziczku: wtyk to kawał skur*iela bo przez niego wysychają sosny, swierki a ponoć potrafi też grasować w warzywach a jesienią pcha sie do mieszkań a jak juz jeden znajdzie drogę do twojego domku to wysyła zapaszek ktory zaprasza reszte ferajny ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@plusikdziczku: tym, ze w zeszlym roku bylo go u mnie OD GROMA. Czlowiek nie jest w stanie wywiesic prania na zewnatrz, pozniej godzine wybierasz z prania zaplatane robaki. Moze lubisz, ja - niekoniecznie.
  • Odpowiedz
@PanCzapeczka: komary to c--j ale j----e muchy końskie to dopiero dziadostwo. Na dodatek mam uczulenie i jak mnie ugryzie w kostkę to cała stopa spuchnięta jak balon i tydzień chodzę o kulach. Ostatnie 3 lata to 2 takie przypadki. Raz też dziabnał mnie w dłoń i podobna historia.
  • Odpowiedz