Wpis z mikrobloga

Upiekłem wczoraj sernik. Wersja 6, wrzucam fotę bo chyba ostateczna, bo wyszedł idealny, wreszcie po schodzeniu mimo masła nie jest twardy i nie wymaga podgrzewania. Smakuje jak śmietankowa chmurka. Zabrałem do roboty i znika w oczach. Masa serowa już nie będzie poprawiana. Natomiast spód jednak będę robił sam z kruchego, bo ten ciasteczkowy to lipa. Tłuste ciastka trzeba jeszcze zalać masłem. W smaku nie jest specjalnie lepszy od kruchego, a niepotrzebnie się dokłada kalorii, których i tak jest pierdylion.

Częstować się póki jest.

#gotujzwykopem #gotowanie #jedzenie #jedzzwykopem #pieczzwykopem
Inozythol - Upiekłem wczoraj sernik. Wersja 6, wrzucam fotę bo chyba ostateczna, bo w...

źródło: IMG_3213

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 3
@arais_siara: dużo roboty jest. Jest to przepis mamino babciny. Co widać po ilości jaj, ale z moimi modyfikacjami. Mama jeszcze używa sera poltoustego, ale nie chce mi się tego dodatkowo mielić. Nawet blenderem nie zawsze jestem w stanie pozbyć się w 100% najmniejszych drobinek.

1. 1kg sera z wiaderka 6% tłuszczu, ja używam Włoszczowej, więc łatwo kupić bo Włoszczowa robi też dla Lidla i biedry.
2. 14 żółtek i 7 białek
  • Odpowiedz