Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mi wytłumaczy ile wynosi te mityczne uczciwe oprocentowanie w przypadku pożyczania pieniędzy na 30 lat, podkreślam: 30 lat?
Nie do poniedziałku, nie na za miesiąc, tylko na 30 lat, w sytuacji gdy przez ostatnie 5 ceny wszystkiego poszły do góry o 50% i kto miał gotówkę ten frajer?

#nieruchomosci #banki #kredythipoteczny
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak pożczasz 1M to nawet 20 procent na 30 lat jest smieszne w porownaniu z tym, jak dymają czlowieka banki na kredytach hipotecznych

@ScypioAfricanus:

W marcu 2025 roku średnie oprocentowanie kredytu hipotecznego w Polsce wynosiło nieco ponad 7%. Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) dla kredytów hipotecznych wynosiła 8,18%.

To jest właśnie dyskusja z wykopkami
  • Odpowiedz
Czy ktoś mi wytłumaczy ile wynosi te mityczne uczciwe oprocentowanie w przypadku pożyczania pieniędzy na 30 lat, podkreślam: 30 lat?

Nie do poniedziałku, nie na za miesiąc, tylko na 30 lat, w sytuacji gdy przez ostatnie 5 ceny wszystkiego poszły do góry o 50% i kto miał gotówkę ten frajer?

@cat_tea: Oczekujesz uczciwej odpowiedzi od przygłupów na tej stronie? Gdyby to oni kase pożyczyli w 2020 na 2% i polowe
  • Odpowiedz
  • 2
uczciwe pożyczanie oznacza że z góry wiesz ile masz oddać

@ScypioAfricanus: rozumiem, niestety na tak długi okres czasu istnieje wysokie ryzyko że inflacja wymaże cały ten "nieuczciwy" kredyt, także zapewne kredyty hipoteczne na potrzeby mieszkaniowe musiałby udzielać bank państwowy

nawet 20 procent na 30 lat

Nie ma czegoś takiego, oprocentowanie jest ROCZNE. Co roku płacisz za pieniądze, których nadal nie oddałeś.
  • Odpowiedz
  • 5
o 0.2 procenta więcej niż bank pożycza od banku centralnego. Dziękuję

@matt-p: dziękuję, obawiam się że to nadal dla wykopków będzie za dużo bo muszą "oddać drugie tyle przez 30 lat"
  • Odpowiedz
@matt-p: Ja bym poszedł krok dalej. Banki pożyczają od centralnego który jest z założenia dla kraju czyli dla nas więc powinny pożyczać za tyle samo co same OD NAS dostają.
  • Odpowiedz
  • 1
Gdyby to oni kase pożyczyli w 2020 na 2% i polowe tego do dzisiaj zjadła inflacja to byłby ryk, że tak nie można! to nie uczciwe! Jak sami maja pozyczyc to ma byc za darmo.

@Sabarolus: wiem, ale chciałam poznać wreszcie jakieś konkretne liczby, a nie że NOOO ŻEBY UCZCIWE BYŁO!!
  • Odpowiedz
  • 1
w Biblii jest napisane że uczciwie to 0%. Tylko że w normalnym kraju inflacja też wynosi 0

@Schyzu: a co w Biblii napisali o cenach towarów? Jeśli mogę coś kupić za cudze pieniądze teraz natychmiast, zamiast oszczędzać, i nic mnie to nie kosztuje, to zgadnij co się stanie z cenami?
  • Odpowiedz
  • 1
więc powinny pożyczać za tyle samo co same OD NAS dostają.

@CzerstwyMan: Tylko zauważ że nawet gdyby bank prywatny tak właśnie robił to wykopki nadal by narzekały że to "za dużo bo musze oddać drugie tyle" - wystarczy wpisać w kalkulator.
  • Odpowiedz
w przypadku pożyczania pieniędzy na 30 lat,

@cat_tea: bank nie pożycza całej kwoty na 30 lat,
nalicza raty już od następnego dnia po udzieleniu kredytu i trzeba mu płacić co miesiąc,

na dodatek forsuje raty równe (zamiast malejących) po to aby ściągnąć od klienta jak najwięcej kasy w okresie gdy jest najmniejsze ryzyko nie-wypłacalności klienta aby być "zarobionym" w sytuacji gdyby w późniejszych latach klient nie był w stanie spłacać
  • Odpowiedz
@cat_tea: ja powiem wam w tajemnicy że to nie jest tak że jak pożyczasz 100 zl na 10% na 10 laat to płacisz 110 zł przez te 10 lat tylko płacisz 10 procent rocznie czyli 10 zł w pierwszym roku 10 splacasz i do tego splacasz kapitał 10, w drugim 10 kapitału i 9 odsetek w 3 10 kapitału i 8 odsetek itp. Dla uproszczenia mówię o równych ratach i
  • Odpowiedz
@Mishraaa: coś tam pomieszałeś :)

w praktyce bank liczy odsetki każdego dnia, kumuluje je do miesięcznej raty,

jeżeli mamy te 300k kredytu na 10 proc. no to dzisiaj naliczy nam 10 proc. z 300k / 365 dni = 82,19 zł, jutro też, i tak każdego dnia i przez marzec który ma 31 dni da to odsetek 2547,89 zł w nasze racie,
do tego dochodzi rata kapitałowa, wysokość zależy czy rata malejąca
  • Odpowiedz
  • 0
bank nie pożycza całej kwoty na 30 lat,

@SpalaczBenzyny: przecież wiem, maleje kapitał i maleją odsetki, ale jakis ostateczny koszt kredytu podliczasz jęsli faktycznie będziesz spłacać 30 lat a nie szybciej
  • Odpowiedz
  • 1
ja powiem wam w tajemnicy że to nie jest tak że jak pożyczasz 100 zl na 10% na 10 laat to płacisz 110 zł przez te 10 lat tylko płacisz 10 procent rocznie

@Mishraaa: ja to wiem, ale dla wykopków to nieuczciwe bo chcą płacić 10% za cały okres 30-letni, a nie za każdy rok pożyczki
  • Odpowiedz
ale jakis ostateczny koszt kredytu podliczasz jęsli faktycznie będziesz spłacać 30 lat a nie szybciej

@cat_tea: nie, tak się nie robi, to nie ma sensu żadnego bo nic to nie powie istotnego, tzn. pozwala porównać,
kosz kredytu liczy się w skali dnia albo tam miesiąca (bo mamy zwykle płacone co miesiąc),

koszt kredytu
  • Odpowiedz