Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mi wytłumaczy ile wynosi te mityczne uczciwe oprocentowanie w przypadku pożyczania pieniędzy na 30 lat, podkreślam: 30 lat?
Nie do poniedziałku, nie na za miesiąc, tylko na 30 lat, w sytuacji gdy przez ostatnie 5 ceny wszystkiego poszły do góry o 50% i kto miał gotówkę ten frajer?

#nieruchomosci #banki #kredythipoteczny
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cat_tea: co do pytania to nie wiem jakie jest te uczciwe oprocentowanie ¯\(ツ)/¯

akurat myślę nad małą krechę i jedyne co mnie interesuje to koszt w skali miesiąca czyli ile będzie odsetek w racie,
resztę sobie sam przemyślę, czy brać ten kredyt, czy inaczej kombinować
  • Odpowiedz
@cat_tea: takie jak ten sam bank oferuje w innych krajach.

Ale do pełni uczciwości jeszcze to bank powinien wziąć na siebie ryzyko prowadzenia biznesu, tak jak jest w innych krajach.

A nie że - w skrajnych przypadkach - pożyczasz, nie możesz oddać, bank przejmuje dom a ty zostajesz dalej z kredytem na pozostałą kwotę.
  • Odpowiedz
powodzenia w przewidzeniu przyszłości na 30 lat w przód i opracowaniu na tej podstawie oprocentowania xD jakie to dziecinnie naiwne

@powodzenia: Przecież to nic niezwykłego. W wielu krajach można takie oprocentowanie dostać. A to, że to tak na prawdę zmienne + ubezpieczenie nic nie zmienia. Jak dla mnie to powinno być zawsze oferowane jako jedna z opcji oferowanych dla klienta. Głównie po to, żeby nie mógł się tłumaczyć, że on
  • Odpowiedz
Czy ktoś mi wytłumaczy ile wynosi te mityczne uczciwe oprocentowanie w przypadku pożyczania pieniędzy na 30 lat, podkreślam: 30 lat?

Nie do poniedziałku, nie na za miesiąc, tylko na 30 lat, w sytuacji gdy przez ostatnie 5 ceny wszystkiego poszły do góry o 50% i kto miał gotówkę ten frajer?

@cat_tea: zgodnie z KC: Stopa referencyjna + 3.5%

Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki
  • Odpowiedz
@powodzenia: to będą te z waluta dla której jest płynny rynek derywatów. Bank może na rynku sobie zabezpieczyć taką transakcję IRSem (interest rate swap). W USD, EUR bez problemu. W PLN płynność masz do 5-7 lat. Nikt zdrowy na umyśle nie weźmie na siebie 30 lat. Albo inaczej wziąłby ale byłoby to pewnie z 11-14%.
  • Odpowiedz