Aktywne Wpisy

karolina-oska +108
#rolnikszukazony
To straszne jak większość chłopów na tym targu w ogóle nie rozumie Karoliny od Rolanda....
Chłop na każdym spotkaniu się na nia patrzy i uśmiecha. Wyżyny jego możliwości rozmowy z kobietą to opracowanie planu przeprowadzki i ślubu za rok.
Karolina widze że nie idzie do łba mu nic przełożyć więc pisze list żeby typo przeczytał w samotności i sie zastanowił.
Ona czuje się jak ładny przedmiot do patrzenia, bo typ nie pyta
To straszne jak większość chłopów na tym targu w ogóle nie rozumie Karoliny od Rolanda....
Chłop na każdym spotkaniu się na nia patrzy i uśmiecha. Wyżyny jego możliwości rozmowy z kobietą to opracowanie planu przeprowadzki i ślubu za rok.
Karolina widze że nie idzie do łba mu nic przełożyć więc pisze list żeby typo przeczytał w samotności i sie zastanowił.
Ona czuje się jak ładny przedmiot do patrzenia, bo typ nie pyta

Panowie, pomocy. Małżonkowi zamarzył się zestaw narzędzi, chcę mu go sprezentować, ale znam się na tym 2/10.
Przeznaczenie kompletnie amatorskie: pogrzebać przy komputerze, coś w domu naprawić czy skręcić mebel, rzadko motoryzacyjnie i raczej bez większych prac - bardziej konserwacja i drobne naprawy (motocykl i auto).
Budżet: raczej do 500 złotych. Chyba, że sztos, to do 600.
Patrzyłam na Yato i Neo, ale na Allegro narzekają, że walizki nie trzymają elementów i zniechęciła mnie
Przeznaczenie kompletnie amatorskie: pogrzebać przy komputerze, coś w domu naprawić czy skręcić mebel, rzadko motoryzacyjnie i raczej bez większych prac - bardziej konserwacja i drobne naprawy (motocykl i auto).
Budżet: raczej do 500 złotych. Chyba, że sztos, to do 600.
Patrzyłam na Yato i Neo, ale na Allegro narzekają, że walizki nie trzymają elementów i zniechęciła mnie

I ostatnio znajomy do mnie z tekstem - ale do 200 tys. nie dobije, silnik sie rozleci. Błąd. Chodzi o silnik 1.0 MPI 60 KM.
Tak się składa, że wujek ma Fabię z 2016 z tym samym silnikiem (w wersji 75 KM) i ma przejechane 740k km. A jeden kolega, który ma Scalę z 2019 z bardzo podobnym silnikiem - 1.0 TSI 95 KM cała baza silnika jest taka sama jak 1.0 MPI, jedynie dołożono turbinę i zmieniono wtrysk pośredni na bezpośredni - ostatnio dobił do 900k km.
Więc myślę, że i ja zobaczę ponad pół miliona km. Tym bardziej, że olej zmieniam co 8 - 9 tys. km, tymczasem wujek w Fabii co 10 - 11 tys. km, a kolega w Scali co 10-12 tys. km w miesiące, gdy spędza głównie na trasach i 8-10 tys. km w miesiące co spędza pół na pół miasto / trasy. Wszystkie 3 auta (moje, wujka, kolegi) zagazowane #lpg .
#samochody #motoryzacja #skoda #fabia #scala #mechanikasamochodowa
Boję się nowych samochodów, jak ktoś mnie zmusi do zakupu rocznika to ściągnę samochód z USA i będę w bagażniku woził składany rower.
I moje ulubione czyli chłodniczka klimatyzacji jest dziwnie na dole zbierając kamienie z drogi.
Jak na samochód wyprodukowany po 2005 roku przystało tylna klapa koroduje, w opisywanym egzemplarzu korozja jest usunięta i mam nadzieje że nie wyjdzie za kilka lat, bo drugiej
@Rustyyyy: oni mają inne wytyczne zmiany oleju mimo że te same silniki.. wychodzi tam co około 8-10K zmiana a u nas co 30.. jak nowsze i droższe auto to tylko ze stanów, ale nie z copartu tylko z miejsca gdzie nie każdy ma dostęp tylko ludzie co tam mieszkają i zajmują się wysyłką aut na europe. No i nie rozbitka tylko całe auto, po delikatnej szkodzie
Tak. Tam gdzie w Europie napisana wymiana oleju co 30 000 km, to w USA mają najczęściej napisane co 10 000 mil (16 000 km). Ten sam producent, ten sam model, ten sam silnik. No ale tam producenci bardziej obawiają się pozwów.
@Rustyyyy Ceny VW Polo zaczynają się od 77k zł. W wersji z silnikiem TSI od 85k
@AdamF_OG: Mówisz że nie trzeba Ci co pół roku przypominać? :D
Ja zarabiając samochodem to w pierwszej kolejności bym to zrobił bo olej to koszt i czas a jak robisz za często to masz za wysokie koszta które mogą być niższe. mówisz wymieniasz co 4msc, dajmy na to że wydasz 220zł za olej z wymianą. to masz 660zł rocznie.
a
Co kto lubi, ale ja u siebie w życiu nie wymieniłbym silnika na kolejny używany. To jest ruletka. Jeśli już to na fabrycznie nowy.
I ta chłodniczka klimatyzacji JAK!?
Przy 140-150 pali 5.8L
Przy 120-130 poniżej 5. Najmniej widziałem 4.5L
Wszystko z tankowan do pełna
W mieście z kolei srednio. Ciężko zejść poniżej 6.5, a zimą
Przy 140 ma jakoś spalanie 4,6
Co do innych warunków to nie wiem
Nawet w moim daily nie wiem ile pali w mieście bo co mnie to obchodzi, samochód nie jest do jazdy po mieście tylko do robienia tras. Co do spalania zimą to tym bardziej nie wiem bo jestem debilem z BMW który zimą