Wpis z mikrobloga

Czy to jest zgodne z doktryną Trójcy Świętej czy nie? #katolicyzm

Od Boga Ojca wszystko pochodzi i my jesteśmy dla Niego, a przez Syna Bożego, Pana Jezusa Chrystusa wszystko się stało, wszystko zostało stworzone, w tym ludzie na podobieństwo Boga Ojca. Syn Boży, Pan Jezus Chrystus doskonale objawia swojego i naszego Ojca - Boga Ojca, jest doskonałym obrazem niewidzialnego Ojca i Jego woli. Duch Święty pochodzi od Boga Ojca i został dany nam przez Pana Jezusa Chrystusa (przez Chrystusa wszystko się stało), a my mamy żyć w jedności Ducha Świętego - Ducha Boga Ojca i Syna Bożego, który nas spaja wraz z Nimi i prowadzi do prawdy, świętości, pokory i poznania Boga przez wiarę w Jezusa Chrystusa.

#bog #jezuschrystus #wiara #biblia #chrzescijanstwo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n_____S:

wszystko zostało stworzone, w tym ludzie na podobieństwo Boga Ojca

W Biblii jest "Potem rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam.", czyli człowiek został stworzony na podobieństwo Boga w Trójcy Jedynego.

Reszta chyba się zgadza, ale mogłem czegoś nie zrozumieć, polecam to zweryfikować na przykład z tym https://www.teologia.pl/m_k/kkk1t03.htm i szczególnie z Symbolum Athanasianum.
  • Odpowiedz
  • 0
@korell: Rzeczywiście, jest liczba mnoga. A jeśli powiem, że na podobieństwo Boga Ojca i Syna Bożego (wg mnie Duch Święty to słowo, mądrość i moc Boża, a nie trzecia osoba w Trójcy Świętej. Duch Święty to także Boże myśli, świadomość, wnętrze. Przez Chrystusa został wysłany do nas Duch Święty i możemy zjednoczyć się z Bogiem przez tego Ducha (i otrzymamy nowe słowa, mądrość, moc, myśli, świadomość, wnętrze, serce)), to już
  • Odpowiedz
@n_____S:
Przeczytaj sobie cały rozdział J 14.

J 14, 16 - "Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze"
W jednym zdaniu masz rozdział na Jezusa, Ojca i Pocieszyciela.
  • Odpowiedz
  • 0
@korell:
Mi Trójca tutaj nie pasuje. Wg mnie:
J 14,17:
"Ducha prawdy, którego świat nie może przyjąć, bo Go nie widzi ani nie zna. Wy Go znacie, bo przebywa wśród was i będzie w was."
Tu już widać, że uczniowie znają Ducha Prawdy, ponieważ jest z nimi - czyli nie jest to nowa, nieznana osoba, ale Duch, którego doświadczali już
  • Odpowiedz
  • 0
@korell: przy okazji ten fragment:
J 14,17:
"Ducha prawdy, którego świat nie może przyjąć, bo Go nie widzi ani nie zna. Wy Go znacie, bo przebywa wśród was i będzie w was."

łączy się
  • Odpowiedz
@n_____S:

Tu już widać, że uczniowie znają Ducha Prawdy, ponieważ jest z nimi - czyli nie jest to nowa, nieznana osoba, ale Duch, którego doświadczali już teraz.

Na tym polega Trójca, jest jeden Bóg, jeżeli ktoś zna Syna to zna i Ojca.

Jezus mówi, że On sam przyjdzie do nich jako Pocieszyciel. Czyli „inny Pocieszyciel” nie oznacza kogoś oddzielnego od Niego, lecz Jego samego w innym sposobie obecności -
  • Odpowiedz
  • 0
@korell:

Ef 4, 30 "I nie zasmucajcie Ducha Świętego Boga, który was opatrzył s pieczęcią na dzień odkupienia."

Chodzi po prostu o to, że zasmucili samego Boga.

Mt 3, 16 "A gdy Jezus został ochrzczony, natychmiast wyszedł z wody. A oto otworzyły Mu się niebiosa i ujrzał Ducha Bożego zstępującego jak gołębicę i przychodzącego
n_____S - @korell: 
Ef 4, 30 "I nie zasmucajcie Ducha Świętego Boga, który was opatrz...
  • Odpowiedz
@n_____S: Twój post mówi wiele prawdziwych rzeczy o Trójcy Świętej i Bożym działaniu, ale brakuje w nim najważniejszego: Ewangelii zbawienia z łaski przez wiarę.
Zbawienie to nie: „poznanie Boga przez świętość, pokorę i prowadzenie przez Ducha” – to są owoce nowego życia, a nie jego warunki.

Biblia mówi jasno:

„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. To nie z was – Boży to dar. Nie z uczynków.”
  • Odpowiedz
  • 0
@Nadwykopek: No tak tak. Wiara w Pana Jezusa Chrystusa objawia się narodzeniem się na nowo z Ducha oraz miłowaniem innych (i Boga). To także wzięcie swojego krzyża i cierpienie.
J 13:35 UBG "Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będziecie się wzajemnie miłować."
Gdy ktoś jest uczniem Chrystusa, to jest zbawiony (w danej chwili (ktoś może się odwrócić, ale raczej to rzadka sytuacja, choć tego nie wiem)).

Zatem zgadza się to
  • Odpowiedz