Aktywne Wpisy

bruhh +91
Mojej żonie zmarł dziś w nocy dziadek - alkoholik. Walił wóde od niepamiętnych czasów, totalnie nie ogarniał co się dzieje, nawet chyba nie był świadom, że ma wnuki i prawnuki. Całe życie miał w------e na rodzine, trzymali go tylko w chacie bo miał sporą rente górniczą, którą utrzymywał całą rodzine, bo reszta to lewusy. Nigdy nie był na żadnych rodzinnych uroczystościach, na naszym weselu, na jakiejś tam 18, na chrzcinach.. no miał
jz25 +14
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Ktoś mi wytłumaczy dlaczego w obecnym kryzysie w IT spowodowanym dynamicznym rozwojem AI ludzie dalej wybierają niecywilizowane B2B, na którym nie ma L4, urlopu, są kary finansowe po 100 tysięcy, można cię zwolnic z dnia na dzień, trzeba pracować w biurze nawet na b2b, darmowe nadgodziny itd.
Skoro można wybrać cywilizowany UoP - L4, urlop, kara max 3 pensje (a i to ciężko), odprawa, 3-miesiące wypowiedzenia, ciężko o dyscyplinarkę, sąd pracy, prawa pracownicze, nadgodziny jak są to płatne 150-200%, często jest KUP który powoduje, że różnica między UoP a B2B to raptem 2000 zł miesięcznie, wiec nie opłaca się przechodzić na b2b dla takich groszy...
1. Zagraniczne firmy nie oferują UoP. Rzeczywiście jak ktoś bierze B2B w Polskiej firemce to dziwne to zachowanie lepszy jest UoP pod warunkiem że firma ma autorskie KUP, a nie każda ma.
2. Pierwszy lepszy kalkulator wynagrodzen mówi mi że przy zarobkach np 34k zostaje na UoP w ręcę 23 500 zł. Gdzie jest 11 500 zł jak się pytam? Ryczałt 8.5% + ZUS wychodzi dużo mniej i więcej
@Luigi93: po pierwsze w IT nie masz 34k na UoP - średnie zarobki dla seniora 10 lat stażu to 23k netto b2b / 20k brutto UoP
po drugie -
Znacznie większą roznica niż 2000 (chyba że siedzisz u Janusza)
Płatny urlop i chorobowe w w umowie
Wieksze skupienie na budowaniu własnej wartości (bo wiesz, że mogą Cie zwolnić i utrzymujesz swoją atrakcyjnosc)
Zresztą na UoP to poczucie bezpieczeństwa jest złudne. Jak się przestaną komórki w Excelu zgadzać to też lecą całe
B2B tez mozna tak zaplanowac aby byl i urlop i wszystko sie zgadzalo. I Ciezko znalezc UoP gdzie dostaniesz na czysto np 45K PLN.
@bst: xDD senior w Polsce ma 10 lat expa i 20-23k netto b2b MAX. Team leader 15+ lat expa 25-28k netto b2b
na czysto żaden nie ma nawet 25 tysięcy
@nad__czlowiek: Powiedz mi że nie znasz rynku IT, bez mówienia że nie znasz rynku IT
Na testowanie oprogramowania czy świadczenie supportu (dyżury w IT) też 8.5%
Jak robisz dla zagranicznych firm to i te 34k można mieć ale no pozbywasz się UoP
Nie znam żadnego seniora który by zarabiał mniej niż 25k nawet na UoP...
@nad__czlowiek: a o ile zaklad ze sa firmy gdzie masz i wiecej na UoP +PPE+ samochod+ akcje RSU? to ze nie miales nigdy oferty z Tier 1 to nie znaczy ze takich ofert nie ma. Są i to wcale nie tak raz na pol roku
23k brutto ? ja mam wiecej z rocznego vestingu RSU na mojej pozycji niz roczna kwota netto takiej
źródło: image
Pobierzale zobacz pokaze Ci jeszcze jak wyglada pasek placowy premii rocznej wyplacanej w lutym :P
źródło: image
Pobierz@nad__czlowiek: bo niektórzy ciągną hajsiwo od zagranicznych firm które nie mają jakiegokolwiek oddziału albo przedstawicielstwa w PL, podziękowaliby za współpracę jakbyś powiedział że chcesz polski UoP.