Wpis z mikrobloga

Mirkowie, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana specjalizacji. Sysadminowanie już mi zbrzydło.
Zawsze interesowały mnie sieci, ale same sieci to troszkę nudy, więc zacząłem myśleć o cyber bezpieczeństwie. Tylko czy w Polsce w ogóle da się w tej specjalizacji zrobić karierę? Patrzyłem na oferty pracy i wydaje mi się, że nie ma ich zbyt dużo.

Czy ktoś pracujący w tym obszarze mógłby się wypowiedzieć? Doceniam wszystkie podpowiedzi ()

#informatyka #pracait #cyberbezpieczenstwo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Red_Ducc: Jeśli ogarniasz i sieci i systemy, to może pora iść w architekta albo technicznego managera/dyrektora?
CO do tego pierwszego, szeroka wiedza techniczna jest wymagana. CO to tego drugiego, to nic poza gadką nie jest wymagane. A mając techniczne skille, to pracownicy Ciebie pokochają.
  • Odpowiedz
@Red_Ducc: a co chcesz robic w tym cyberbezpieczenstwie? siedziec i pilnowac jednego procesu? czy moze byc guru pentesterem? sama dzialka jest tak pofragmentowana jak cale IT wiec pytanie co chcialbys robic?
  • Odpowiedz
cyber teraz takie modne xdd a będzie s---------e jak wszystkie qa czy frontendy

@Emulsja: Nie, nie będzie. W security podobna sytuacja jak w DevOps. Próg wejścia wysoki i praktycznie nie zatrudnia się juniorów. Chyba, że jakieś osoby od ryzyka, KYC, AML i patrzenia na alerty z SOC.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rudz1elec: takie stanowiska zupełnie mnie nie interesują, chcę mieć faktyczną styczność z systemami

@wieniu najbardziej interesowałaby mnie chyba Cybersecurity Analyst. Chcę coś robić, a nie tylko dokumentować itp.
  • Odpowiedz
@Red_Ducc: takich ofert nie bedzie duzo, i jak juz wczesniej pisali bedzie wysoki prog wejscia. Zakladajac ze sysadminujesz od jakiegos czasu i sie na tym znasz to sytuacja jest do ogarniecia. Powodzenia
  • Odpowiedz
@Red_Ducc: Może zmiana firmy na mającą bardziej złożoną infrę sieciowo-systemową byłaby rozwiązaniem? Możesz poszerzyć wiedzę o adminowanie bazami danych albo coś związanego z cloudem któregoś dostawcy i dopiero szukać innego stanowiska.
  • Odpowiedz