Aktywne Wpisy

plyty_chodnikowe +145
Przyznaj się, bez wstydu o-------ś takiego polskiego burgera a'la budka fast food na dworcu w Kielcach czy innych Gliwicach, co? Miękka bułka z sezamem, przypieczony kotlet z psa, prażona cebulka, musztarda sarepska, kwaśne plastry ogórka, okazyjna sałata, keczupu tortex n------e tyle że wycieka wszystko bokiem...
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
źródło: IMG_0726-825x465@2x
Pobierz
cytmirka +27
Cóż mogę rzec, to chyba dobry moment na reklamę #kartkicytmirki na moim ulubionym tagu #wykopaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
źródło: 4C4D6E58-6808-4EE4-8C20-0D89A7F99CF7
Pobierz

Na potrzeby Dnia Przedsiębiorczości (taka akcja dla szkół średnich, że idzie się na 1 dzień zamiast do szkoły to do jakiejś firmy żeby podbili ci karteczkę) postawiłem kiedyś stronę na której rejestrują się uczniowie na wewnętrzne potrzeby naszej szkoły.
Wyobraźcie sobie, że kilkanaście procent uczniów, którzy uczestniczą w akcji nie daje radę tego zrobić bo nie potrafią wpaść na to żeby kliknąć "Rejestracja" na stronie i mówią/piszą mi że strona nie działa, że maja informacje "Wypełnij formularz zgłoszeniowy", a nie ma formularza. Na stronie jest tylko to co na screenie i nie wpadają na to by kliknąć w Rejestracja, naprawdę! Dodam, że to szkoła techniczna i są wśród tych osób uczniowie w zawodzie technik informatyk czy technik programista.
Kolejne kilkanaście procent nie rejestruje się bo to że im nauczyciele od przedsiębiorczości/biznesu mówią od dwóch miesięcy i sam osobiście wysyłam im wiadomość z linkiem to za mało, myślą że sobie gdzieś pójdą nie mówiąc nikomu i będą mieli obecność w szkole mimo, że nikt nie wie że "uczestniczą w DP". Koło 30-40% wypełnia formularz kilkukrotnie bo ma problem z capcha, nie zauważają adnotacji "Przepisz kod z obrazka (MAŁE litery)" i wpisują duże.
Staram się być empatyczny i wyrozumiały, ale jest ciężko, naprawdę jest ciężko.
#antrosbelfer #techbaza #licbaza #internet #edukacja #informatyka
źródło: obraz_2025-03-18_234648574
Pobierzźródło: obraz_2025-03-19_000235777
PobierzZ tym captchta to trzeba przepisać tylko małe (napisane wielkimi literami ( ͡º ͜ʖ͡º)) litery z obrazka czy wpisać wszystkie litery tylko małymi literami? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie do końca wiadomo
czy
nie ma tam informacji przepisz małe litery,
i dosłownie przez kilkanaście lat nikt tak tego nie zinterpretował, zwyczajnie wszyscy z problemami używają i małych i dużych,
jeśli z czterech opcji w menu ktoś klika nic, to nie jest dobry prognostyk odnoście jego kompetencji IT, ani też jego przedsiębiorczości,
oczywiście można ulepszyć UI i UX, ale to nie sprawi, że ci uczniowie będą sprawniejsi na którymś z wspomnianych pól, problem nie zniknie, tylko ktoś go nie zauważy
problem jest to, że młodzi ludzie mają coraz mniejsze kompetencje informatyczne, w pierwszej klasie mam uczniów którzy nie wiedza czy większy jest GB czy MB,
zmienić ten interfejs to nie jest godzina, a dosłownie kilka minut, ale to nie jest problemem, jak ktoś słabo chodzi to powinniśmy go uczyć chodzić, a
@antros Może trzeba się zastanowić nad sobą w takim razie?
Skoro taki odsetek problemów mają ludzie to może oznaczać wyłącznie jedno - strona jest źle zaprojektowana. Filozofii w tym nie ma. Najgorzej jest właśnie jak się przerzuca problem na użytkownika.
@PiszeCzasen: wiesz co to jest analfabetyzm cyfrowy? I wiesz że to jest ogromnym problemem w Polsce? I to szczególnie jeżeli chodzi o uczniów.
@antros: Naprawdę trudne zadanie dla informatyka jest zaprojektowanie sensownej i czytelnej strony dla UCZNIÓW? Tak Uczniów bo jednak inaczej nie można nazwać kogoś kto jeszcze nie musi być aktywny zawodowo i nie ma żądnego tytułu.
@
@antros: Naprawdę uważasz, że to nazbyt trudne zrobić jaśniejszą stronę? Sorry, ale ja się tym uczniom nie dziwię, wchodzą na stronę, żeby wypełnić formularz, jeśli nikt im wcześniej nie powiedział, że muszą się zarejestrować to czemu ty się wgl dziwisz? Co z tego, że to przyszli informatycy, to ty masz jako osoba nad nimi ich prawidłowo
@foooo: i rozumiem sytuację poprawi branie wzorców z nieintuicyjnej strony?
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Od początku stycznia co tydzień na lekcji pytają ich czy się już zarejestrowali, dostali wiadomości z linkiem i prośba o rejestrację, robią to już 2 a niektórzy 3 rok, a ty mówisz że ciężko wpaść na to żeby kliknąć