Aktywne Wpisy
Guadalajara +152
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +177
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

@thorgoth: no i zaprzepaszczona szansa na ciekawy pseudonim. Jakikolwiek zabójca w Polsce = wampir. Zero polotu, sensu też niewiele.
@johny-kowalski: W sensie że on z rocznika 2017, czy że ma 17 lat? Bo to jednak trochę różnicy i inny poziom ewentualnego "zagrożenia"
@Szokatnica:
Skąd bierzesz inspiracje? Masz jakieś źródło, czy po prostu piszesz o ty, co znajdziesz w sieci?
Przede wszystkim szukam czegoś, co mnie zainteresuje.
Większość spraw kryminalnych jest - nie oszukujmy się - dość banalna. W strzelaninie gagsterów czy morderstwie konkubiny na melinie nie ma niczego szczególnie ciekawego. Staram się opisywać sprawy, których jest pierwiastek czegoś co wymyka się schematom.
Mam wrażenie że takich spraw jest mało a jeśli są to mają ubogie źródła, dlatego jeżeli już
Obecnie chodzą mi po głowie dwie inne sprawy: nierozwiązane morderstwo Małgorzaty Śnieguły oraz mało znana ale bardzo drastyczna sprawa Doroty J. z 2001.
@Sylwiusz89: Tak jak zauważyłeś, bardzo możliwe, że by nie wpadł. Pierwsza kwestia to taka, że non stop były zgłoszenia od starych bab, że je "zaatakował" a z reguły albo kłamały albo zgłaszały jakiegoś
cc: @Sylwiusz89