Wpis z mikrobloga

Czy pracodawca podczas zatrudniania na UoP ma prawo wymagać podania w kwestionariuszu osobowym numeru i serii dowodu osobistego? Podawaliście swojemu pracodawcy? Dodam że rubryka na PESEL też jest, to nie wystarczy? Z tego co ja wiem i rozumiem to jak podam pesel to nie muszę podawać nr i serii dowodu.
#pracbaza #prawo #prawopracy #kodekspracy #rodo
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lester-53 tylko PESEL, numer i rodzaj dokumentu podają ci co nie mają PESEL, czyli obcokrajowcy, co to za praca/stanowisko? Bo zgodnie z RODO, pracodawca nie może zbierać nadmiernych danych osobowych bez konkretnego celu.
  • Odpowiedz
@srogi_grzyb:
A który urząd wymaga numeru i serii DO? ;)
Spójrz sobie na formularz ZUS ZUA na przykład:
https://www.zus.pl/documents/10182/18428/ZUA.pdf/70462697-7223-416a-bf12-d472b5a8908c?t=1621108551247
@lester-53
Formalnie nie ma do tego podstawy, art. 22(1) kodeksu pracy określa, czego może i musi żądać pracodawca. W praktyce jednak normalne jest podawanie takich danych. Co Ci w tym przeszkadza?
Pracodawca pewnie tego żąda, bo dawniej obowiązywało rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 28 maja 1996 r.
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapibara: może i weźmie, nigdy nie wiadomo, nie znam tych ludzi. Poprzedniemu pracodawcy podałem bo też chciał ale uważam że skoro nie jest wymagane to zgodnie z zasadą rodo bodajże o minimalizowaniu zbierania danych nie powinni tego zbierać. Ty swojemu pracodawcy podałeś?
  • Odpowiedz
@lester-53: tak, podałem. Ale tak jak Ci napisałem: formalnie nie masz takiego obowiązku, możesz powołać się na wspomniany przeze mnie art. 22(1) Kodeksu pracy. I słusznie się domyślasz, że uchylenie wspomnianego przeze mnie rozporządzenia i zastąpienie go nowym wynikało z dostosowania polskiego prawa do RODO. :)
  • Odpowiedz