Wpis z mikrobloga

#dpd #reklamacja

Dzień dobry. Jakie mam opcje jak DPD nie odpowiedziało na reklamację po 30 dniach? Przesyłka nadana 14.01.2025 do dzisiaj ma status że jest w paczkopunkcie. Paczka ubezpiecozna na 1000zł. Reklamacja składana 17.01.2025 a 'zaksięgowana' 20.01.2025. Minęło ponad 30 dni. Nadawcą jestem ja tak więc po mojej stronie leży walka o odszkodowanie. Czy popełniłem błąd składając reklamację jako 'opóźnienie przesyłki' zamiast 'zaginięcie przesyłki' i muszę składać kolejną reklamację czy mogę wyjść z założenia że skoro nie otrzymałem po 30 dniach odpowiedzi/ odmowy/ wezwania do uzupełnienia braków formalnych w dokumentacji to reklamacja jest uznana? A jeśli jest uznana to czy jest jakaś inna droga prócz sądowej w celu otrzymania zwrotu pieniędzy?
why_nott - #dpd #reklamacja

Dzień dobry. Jakie mam opcje jak DPD nie odpowiedziało n...

źródło: obraz

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@why_nott: ale jakie było Twoje roszczenie w pierwszej reklamacji?
Ogólnie przesyłkę za utraconą można uznać dopiero 30 dni od nadania (a przynajmniej tak mieli w regulaminie jakiś czas temu).

A jeśli jest uznana to czy jest jakaś inna droga prócz sądowej w celu otrzymania zwrotu pieniędzy?

@why_nott: Nie ma, jeśli jesteś konsumentem (nie nadawaleś jako firma) to możesz ich postraszyć rzecznikiem praw konsymumenta czy UKE ale spokojnie, wiedzą,
  • Odpowiedz
@NaChMiNick: @why_nott ale ten paczkopunkt to co to jest? Konkretnie punkt DPD? Bo jak nie, to nie wiem czy DPD jest tutaj stroną. Statusy pokazują, że kurier nigdy jej nie odebrał, więc jak wojować to z tym punktem i oni powinni wykazać, że paczka została przekazana kurierowi. To tylko moje gdybanie.
  • Odpowiedz
@NaChMiNick: Sprostowanie. Placówka DPD, a nie paczkopunkt typu ubezpieczenia z możliwością nadania paczki w firmach kurierskich czy też pralnia... jak to ja mam u siebie. Czy też taka ePaka ma swoje placówki z opcją nadania/odebrania paczkek u kilku operatorów. Wtedy wydaje mi się, że jednak ważne jest to jak została umowa podpisana i kto odpowiada za taką zaginioną paczkę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gumispam: Odpowiednik paczkomatu inpostu. Wolnostojący blaszany prostopadłościan na świeżym powietrzu. A kurier ją podobno odebrał z tego co dowiedziałem się na infolinii. Przy czym intryguje że w ich systemie odebrał a w ogólnodostępnym trackingu nie ma żadnej adnotacji.
  • Odpowiedz