Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#studbaza #pracbaza #kiciochpyta

Mirki, Mirabelki... pomocy!

tl;dr

Gdy wybierałem liceum myślałem o medycynie, jednak w ostatniej chwili poszedłem na mat-fiz-inf. To był błąd, bo nauczycielskie szuje skutecznie zniechęciły i zabiły we mnie jakikolwiek zapał do nauki. Maturę zdałem ledwo-ledwo. Z niezadowalającymi wynikami poszedłem na prywatną uczelnię studiować IT. Nie dostałbym się ani na Politechnikę, ani na Uniwersytet, a wybór padł na Computer Science ze względu na jeden fakt - z komputerami było mi "po drodze". Po kilku latach studiów jednak nie widzę się w tej branży. Tytuł Inżyniera traktuję raczej jako kamień milowy, wstęp do kariery naukowo-zawodowej niż cel końcowy.

Obecnie praktykuję w dziale IT w placówce opieki zdrowotnej, niedługo czeka mnie rozmowa o pracę w agencji państwowej. Za rok będę inżynierem i stoję przed kluczową decyzją życiową odnośnie dalszej ścieżki rozwoju. Bez namysłu, domyślnie planuję skoczyć na medyczny i zobaczyć, co z tego wyjdzie. Jednak perspektywa kolejnych kilku lat studiów + rok stażu jest dość zatrważająca - ponownie będę związany z budynkiem uczelni na lata. Zaznaczę też, że nie szedłbym na medycynę po to, aby uzyskać PWZ, a bardziej dla głodnego wiedzy siebie i z chęci poszerzania wiedzy o otaczającym mnie świecie.

Gdzieś w tle, w planach wisi też fizjoterapia, jednak podobnie jak medycyna - to nic pewnego. Interesuję się niczym i wszystkim po trochu. Wymarzony zawód? Złodziej okradający złodzieja. Fascynuję się dobytkiem ludzkości i chciałbym kiedyś w wolnym czasie czytać teksty kultury po chińsku, aramejsku, czy hebrajsku. Nie wiążę z tym jednak swojej przyszłości.

Czy informatyka była marnowaniem zasobów? Czas pokaże ( ͡° ͜ʖ ͡°) W maju matura, do tego momentu powinienem zdążyć się przygotować. Diabeł tkwi w szczegółach - żeby móc się uczyć muszę najpierw określić zbiór zagadnień i tematów do przyswojenia. Czy ktoś wywróży z fusów, gdzie ktoś taki jak ja mógłby się odnaleźć na przestrzeni najbliższych dekad, jeśli oczywiście przyjdzie nam tego dożyć?

Dzięki za twój czas!

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach