Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy #mirkokoksy #kettlebell

Siema mam pytanko do osób które ćwiczyły, bądź ćwiczą kettlami, chciałbym zacząć z nimi swoją przygodę i pytanie brzmi jaka waga kettla na start dobrać, z racji aktualnego braku prostego dostępu do siłowni musiałbym takowe nabyć ( na siłowni Maxy z przed około pół roku BP 110kg, DL 230kg, SQ 170, OHP 80, aktualnie dość aktywny fizycznie ale nie ćwiczę) wzrost 185 waga około 100kg. Polecacie zacząć od jakiś planów od Tsatsoulina czy macie coś innego godnego polecenia na początek?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adrmer: 18kg może być spoko, a na siłce nie miałeś nigdy? Żeby potestować. Generalnie jak podnosisz oboracx jakieś wymachy albo przysiad to może być lekkie, ale dla jednej ręki to już w h-j ciężkie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bonus no właśnie trenowałem na takiej małej siłowni, za dużo sprzętu nie było, kettli też nie i nie miałem okazji popróbować
  • Odpowiedz
@Adrmer: 16-18 może być spoko. Ja miałem 16kg ale sprzedałem bo w h-j niewygodne. Zmieniłem na hantle i ideał do domu. Mam raczej słabsze wyniki niż Ty, chociaż na klatę brałem 130. Generalnie zależy co chcesz tym ćwiczyć
  • Odpowiedz
@bonus: 16kg to dla wytrenowanych kobiet. Facetom z takim poziomem siły poleca się raczej 24kg. Może ta 16 na początek do nauki techniki byłaby lepsza, ale później robi się to za lekkie.
Kettle mają całą metodykę treningową, specyficzne ćwiczenia i bardzo długą historię sportową. Wiadomo, że można sobie nimi machać jak hantlami, ale można też potraktować jak osobną dyscyplinę.

@Adrmer sprawdź szkołę HS Strongfirst. Robiłem u nich "papiery" z
  • Odpowiedz
@bdm_bq: No zależy do czego... bo jak ktoś ma robić ćwiczenia kettlem 16kg jedną ręką to myślę, że dość sporo. Ale jakieś przysiady to malutko. Nie sądzisz, że po prostu powinny być 2 kettle, a jeden nie może być uniwersalny?
  • Odpowiedz
@Adrmer chyba ludzie nie doczytali jakie maxy miales ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogolnie poczytaj ktora strona by Cie bardziej zainteresowala czy hardstyle czy girevoy, ale i tak uwazam ze z 20kg bys sie znudzil po paru treningach ;) najlepiej to taki regulowany od paru kg do 32kg lecz to wydatek chyba 1k+ jakos
  • Odpowiedz
@sokool: Osoba co podnosi 110kg na ławie w maxie ma podniesc jedna reka 32kg kettlel? Nie wiem czy raz podniesie.
Przecież mnsótwo cwiczen kettlem jest na 1 rękę i najlepiej 2 kettle.
  • Odpowiedz
@sokool: K---a xD mam podobne wyniki do tego goscia, cwyczilem kettlem i 95% cwiczen wykonujesz jedna reka. Wątpie, żeby taka osoba była wstanie podnieść w serii jedną reką takie trudne technicznie ćwiczenia 20kg kettlem.

Ty wiesz jak sie kettlem cwiczy? No chyba, ze koles ma sobie r------c bark i wypasc na kila miesiecy, bo to najtrudniej gojący się miesien
bonus - @sokool: K---a xD mam podobne wyniki do tego goscia, cwyczilem kettlem i 95% ...

źródło: 81Mrm9W0l1L

Pobierz
  • Odpowiedz
@bonus: nie ma pojęcia o co w tym chodzi, te maxy trójbojowe i waga wskazuje że OPowi zabraknie powierza gdy spróbuje zrobić 20 swingów w 15 minut kettlem 32 kg, Mark Wildman powtarza dwa słowa klucz: "strenght endurance"
  • Odpowiedz
@carver: no większość osób chyba nie ma pojęcia o kettlu i jak jest kontyzjogenny trzeba uważać żeby barków i pleców nie r------c
  • Odpowiedz
@bonus: snatch bez rozgrzewki i ze słabą techniką może zepsuć bark i nadgarstek, a gdy kula wyleci to i szafkę w pokoju, natomiast żeby nauczyć się swingów potrzeba używać dużego ciężaru żeby wymusić ruch bioder zamiast np robić za dużo "pracy" przysiadem i barkami, trzeba poczuć skąd generowana ma być moc, swingów nauczyłem się po pół roku, właśnie przez mały ciężar robiłem niepoprawnie. Każde ćwiczenie wygląda prosto ale jest mocno
  • Odpowiedz