Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki z #programowanie i #testowanieoprogramowania, pytanie finansowe.

Jaki według Was jest obecnie sufit wynagrodzeń jeśli chodzi o testowanie automatyczne? Tylko taki realny, że stawka to max X w jakiejś tam liczbie ogłoszeń, a nie że jedna firma ma widełki do 300k miesięcznie, więc to jest sufit.

Pytam, bo jestem na etapie negocjacji zarówno wynagrodzenia jak i typu umowy i fajnie by było poznać opinie innych. Bo totalnie nie wiem w jakie rejony uderzać, zarówno przy UoP jak i B2B.

Jeśli chodzi o pozycję to senior, który w pojedynkę ma stworzyć całą strategię testowania automatycznego i wyrzeźbić framework testowy z kupy, którą obecnie mają.

Jeśli chodzi o mnie, to mam prawie 10 lat doświadczenia w tych tematach, pracowałem w różnego rodzaju projektach i moja rola to nigdy nie było głupie testowanie webówki, a wszystko od rozwoju dość skomplikowanego frameworka, po róznorodne skryptowanie, CI/CD (tworzenie i utrzymywanie zarówno jobów jak i pipeline), administrowanie serwerami testowymi i takie tam. Do tego pracowałem zarówno z webówką, mobilkami, API, sprzętem, itd. Byłem teź takim nieoficjalnym leadem jeśli chodzi o tematy techniczne.

#pracait #programowanie #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim senior na UOP to 14k na rękę jest git, nie wiem czy był definiował górne widełki, są tacy co dostaną 16 a inni 21. Dużo zależy od klienta, zazwyczaj jednak UOP 21k na łapę to był jakiś sufit.

Przy B2B to 9k euro na łapę, bierzesz zagraniczną kwotę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie żebym się czepiał, ale "nieoficjalnym" leadem to był co drugi senior na rozmowie. Masz papier, że zarządzasz ludźmi?

@Romska_Palo_Ul_Laputa: Właśnie czepiasz się, bo często właśnie jest tak, że oficjalny tem lead zrzuca swoją robotę na doświadczoną osobę "weź Maciek ogarnij tego juniora jako buddy", to dlaczego mam takie doświadczenie ukrywać?
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: beka jak z mojego znajomka, co też myślał, że jest jakimś leadem, bo sprawdzał ludziom, czy im urlopy pasują xD
Jak go w----------i i zaczął im coś tam mówić, że był leadem, to go w twarz wyśmiali: a masz na to jakiś dowód, papier? Ty nie byłeś żadnym leadem.

Tak to wygląda u większości, nie zostałeś oficjalnie poproszony, mianowany, to twój wpis w CV można potraktować jak ciekawostkę koniecznie
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: U mnie w robocie zespół się powiększył o 3 osoby i z automatu zostały skierowane do mnie bo najdłużej pracowałem w tym zespole xD Tydzień ich wdrażałem i poszedłem do "góry" po podwyżkę i aby mi dali leada skoro za niego robię w zespole - powiedzieli, że zespół za mały, że coś tam xD Więc mam wywalone, robię swoje i nie biorę dodatkowych obowiązków które chcieli na mnie zwalić
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-filozof-52:

nie żebym się czepiał, ale "nieoficjalnym" leadem to był co drugi senior na rozmowie. Masz papier, że zarządzasz ludźmi?

@Romska_Palo_Ul_Laputa: mam to w tamtej umowie o pracę, a w świadectwie pracy stanowisko lidera. Tyle wystarczy, czy coś jeszcze byś potrzebował? Czepiaj się, nie widzę w tym problemy, po to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
odpowiedzialny-filozof-52:

iksde wiecznie jak ktoś sie chwali ze pipeline napisał, to jest chwila gloglowania jak ktos nie pamieta 'na pamięć' a robicie z tego umiejętność jakby to było cos super wow trudnego.

@MirkoAnonim: No wiem, a i tak większość osób, z którymi pracowałem tego nie potrafi, dlatego o tym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

bo pewnie nikt nie musiał tego zrobić. Dopiero jak trzeba to się człowiek uczy

@Zlmmerman: no właśnie nie, jak trzeba było coś zmienić i ktoś inny się za to brał, to babrał się w tym kosmicznie. Ostatnio obserwowałem, kiedy dwóch "seniorów" w nowym projekcie stawiało sobie pipeline do testów. Cały pipeline to miało być ściágnięcie repo z gita i uruchomienie jednej komendy tdo odpalenia testów.
  • Odpowiedz