Wpis z mikrobloga

W zeszłym roku dodawałem wpis o PIT-11 i jak wyglądała proporcja otrzymanych pieniędzy na konto vs brutto vs koszt pracodawcy. Nie muszę dodawać, że chodzi o UoP.

W skrócie.
Brutto zarobiłem ponad 280k PLN
Netto dostałem trochę ponad 165k PLN
Brutto + koszt pracodawcy to ok 340k PLN

Dostałem 59% z brutto i 49% z brutto + koszt pracodawcy.
Według statystyk, jestem w top5% najlepiej zarabiających na UoP czyli krezus według socjalistycznych mózgotrzepów. Powtórzę raz jeszcze. Realne opodatkowanie pracujących w Polsce zarabiających więcej jak 10k brutto miesięcznie oscyluje w granicach 50%. Każdy kto powie, że w Polsce są podatki regresywne powinien tracić prawa wyborcze.

#zarobki #pracbaza #wynagrodzenia #praca #pieniadze #pit
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czarny_matt94: brak waloryzacji drugiego progu podatkowego/brak podatku liniowego dla UoP to jest straszne złodziejstwo. Dawniej było kto łapał się na drugi próg podatkowy, aktualnie praktycznie każdy.
  • Odpowiedz
@czarny_matt94: W dodatku można wspomnieć, że te datki na służbę zdrowia można sobie w dupę wsadzić bo jak i tak przychodzi co do czego to trzeba umawiać się prywatnie, o emeryturach nawet nie wspominam, kompromitacja.
Zaraz ktoś przyjdzie i i tak napisze, że mamy najniższe podatki w europie i trzeba jeszcze docisnąć tych bogoli z 12k+ brutto na uop.
Nighthuntero - @czarny_matt94: W dodatku można wspomnieć, że te datki na służbę zdrow...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz