Wpis z mikrobloga

@The_last_perfect_man: ~ćwierć łyżeczki, to ma być dla koloru, nie smaku.
Zazwyczaj wbijam jajka do dużego słoika dodaję soli, pieprzu ciut wody, kurkumy, zakręcam słoik, trzącham aż zrobi się jednolita konsystencja i wlewam na patelnię.
  • Odpowiedz
@Polinik Polecam zrobić dokładnie na odwrót i kurkuma nie będzie potrzebna. Jajka rozdzielasz na białka i żółtka. Na patelnie najpierw białka i na maśle smażymy do momentu, aż się zetną tak by nie były już glutem, potem wlewamy żółtka. 30 sekund, max 1 minuta i wyłączamy grzanie. Bez użycia wody, masz wilgotną, lekko płynną jajecznicę bez białkowego gluta, w świetnym naturalnym kolorze i łączącą dwie tekstury.
  • Odpowiedz
@Polinik Można wbić jajka w całości bezpośrednio i mieszać tak by nie uszkodzić żółtek zanim bialko sie nie zetnie. Sens jest zaś taki, że różnica w teksturze jest kluczowa. Oczywiście to kwestia gustu, ale dla mnie nie ma prawie nic gorszego niż jajecznica w formie jednolitej masyzrobionej z roztrzepanych wcześniej jajek. Gorsza jest wzasadzie tylko taka, ale pdzdciagnieta i sucha
  • Odpowiedz