@JaTobieTyMi: ja to w ogóle nie rozumiem kierunku w jakim XTB próbuje iść. Omar chce żeby XTB było wszechstronną platformą finansową i przestało się kojarzyć z CFD. Tylko, że na czym oni chcą zarabiać pieniądze? To z CFD jest zdecydowana większość zysków, z reszty instrumentów to zarobią jakieś ochłapy nawet przy dużej liczbie użytkowników.
@bart40404: na pewno maja jakis wybrany ,, punkt'' od ktorego zaczna zmniejszac kwote obrotu bezprowizyjnego. Nie wiem jaka maja wizje liczby klientów zeby to zrobic ale ktoregos dnia to nastapi
@Vateusz23: no dobra, załóżmy, że staną się bardzo rozpoznawalni nawet poza Polską i będą mieć 10 mln klientów. Tylko co to da, jeśli 95% tych klientów przyszła inwestować na akcjach i praktycznie żadnych zysków z nich nie ma? Żeby to działało to musieliby mieć jakiś sposób żeby tych użytkowników nagonić na granie na CFD.
@DJ007: opcje to im mogą zrobić więcej szkody niż pożytku. Z CFD są lepsze zyski dla brokera, a jak wprowadzą opcje to część osób może się przerzucić z CFD na opcje, w efekcie zmniejszając zysk dla XTB.
@DamnSon155: też tak myślę. Jak wprowadzą prowizje, które będą mniejsze niż u konkurencji + dopiero powyżej np. 10k euro to będą zarobieni, a ludzie nie pójdą gdzie indziej, bo to wciąż najlepsza oferta
@Leithain: Panowie, ale nawet jakby całkowicie skasowali ten limit to kokosów z tego nie będzie. Popatrzcie sobie na zyski działalności maklerskiej np. banków, które nie mają żadnych zwolnień i biorą prowizje po 0.3-0.4%. Po prostu bycie maklerem na akcjach to jest mało dochodowy biznes i może być tylko bardzo małym dodatkiem do zysków z CFD.
@widmo82: żeby nagonić ich na to CFD też trzeba mieć odpowiednią strategię, w większości samo się to nie stanie. Tacy mało aktywni inwestorzy co się przenoszą tam dla IKE to wątpię, że ktokolwiek z nich dotknie CFD.
@Leithain: + mają dodac dla Polaka większą oferte np. obligacje skarbowe (niby w planach). Jakbym do ETFa mógł sobie EDO dokupic (nawet z ta prowizją 0,5% za przewalutowanie) w IKE to konkurencja w PL leży.
@PedzacaGuma: no tak, ze strony użytkownika konkurencja leży. Ale oni są od zarabiania a nie po to żeby po to żeby klient był zadowolony. Jako akcjonariusz co mi po takich klientach, którzy kupują obligacje i akcje, oni przynoszą marginalny zysk. Jako akcjonariusz chciałbym klientów, którzy grają na CFD, tracą kasę, a XTB zarabia.
źródło: image
Pobierz@bart40404: ale zeby klienta golić na CFD to trzeba go jakoś złowić innymi ofertami a on później odkryje CFD :>