Wpis z mikrobloga

@HerrBorowiecki: Poza tym zdjęcia robi się tak, żeby było jak najmniej różnego rodzaju "przeszkadzajek", jak na jednym przelocie smuga coś zasłania to się doklei zdjęcie z drugiego przelotu bez samolotu. Tak jak fotograf na weselu nie wybierze zdjęcia młodej pary na którym pijany wujek akurat wymiotuje w kadrze. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@johnblaze12345: przepraszam, że zabrzmi to mało profesjonalnie ale smugi są tak jakby chmurami. Czasem widać jak całe niebo jest poszatkowane, dodatkowo utrzymują się długo i "rozrastają". Myślę, że tak jak zachmurzenie jest widoczne z ISS tak również smugi powinny być widoczne. Nie żebym doszukiwał się spisku, że to fake, po prostu jestem ciekaw dlaczego nie widać smug na zdjęciach astronautów z ISS.

@dybligliniaczek nie no to zjawisko rozumiem, że
  • Odpowiedz
Myślę, że tak jak zachmurzenie jest widoczne z ISS tak również smugi powinny być widoczne.

@HerrBorowiecki: Chmura ma średnicę od kilkuset metrów do kilkuset kilometrów. Smuga kondensacyjna ma średnicę, załóżmy kilkadziesiąt metrów. Jak chcesz coś takiego dostrzec gołym okiem z dystansu 400 km?!
  • Odpowiedz
@HerrBorowiecki: Poszukaj informacji skoro interesuje cię ten temat, wykop za ciebie tego nie zrobi. Samoloty nie zawsze zostawiają smugi, muszą byc do tego odpowiednie warunki. Ze względu na wpływ tych smug na klimat, są projekty które pomagają tak planować trasę samolotów aby unikać tworzenia smug, tutaj więcej https://sites.research.google/contrails/

Szukaj w internecie to znajdziesz. Tylko nie po polsku bo mało kto publikuje poważne badania po polsku.
dybligliniaczek - @HerrBorowiecki: Poszukaj informacji skoro interesuje cię ten temat...

źródło: plane-with-contrails-and-some-weird-red-shift-v0-p1p081fc55sc1

Pobierz
  • Odpowiedz
@dybligliniaczek: dzięki za materiały, nie wrzucaj mnie do wora z szurami, ja wiem jakie mechanizmy stoją za tworzeniem się smug. Bardziej chodzi mi o to, dlaczego na zdjęciach z ISS nigdy nie ma tych smug. Astronauci robią zdjęcia miast jakimiś Canonami czy Nikonami i widać układ ulic, place ale nigdy nie widać smug.
  • Odpowiedz
Rozumiem, ale czasem smugi wyglądają tak jak na zdjęciu

@HerrBorowiecki: Ok, a jak często widzisz je w tak rozbudowanej formie jak powyżej? To nie jest tak, ze astronauta skieruje obiektyw na losowe miejsce na Ziemi i od razu będzie ona porozcinana smugami. Jak wspomiano wyżej, muszą temu towarzyszyć specyficzne warunki atmosferyczne
  • Odpowiedz