Wpis z mikrobloga

Mój test #chatgpt 4o oraz #deepseek DeepThink R1 #ai #matematyka

TLDR: zadanie z geometrii, na oko liceum klasa matematyczna, może ciekawostka na olimpiadę.

Oba modele poradziły sobie znakomicie, oba potrafiły wszystko wytłumaczyć.

REMIS

Na plus dla GPT - mogłem wrzucić obrazek, do DeepThink musiałem opisać zadanie słownie. GPT szybsze.
Na plus dla DeepSeek - podgląd rozumowania na żywo, każdy jeden krok, każde wyliczenie. DeepSeek tańsze.

Zadanie: Oblicz sumę pól zielonych okręgów.

Proste, jeśli znasz:

twierdzenie o krzywiznach Kartezjusza / Soddy'ego lub wynikające z nich okręgi Forda (nie słyszałem, nawet nie wiedziałem, czego nie wiem i czego szukać);
wzór na sumę szeregu (dzeta Riemanna) - nie wiedziałem / nie pamiętałem, ale wiedziałem czego nie wiem i gdzie szukać.

W rozwiązaniu trzeba przyjąć, że prosta to okrąg o nieskończonym promieniu (o krzywiźnie zero) - ciekawy "myk".

W komentarzach wklejam rozwiązania z obu modeli.

Dla mnie to jest WOW. Że jakiś LLM potrafi takie rzeczy.😲

Ktoś testował z całkowaniem? Może nie trzeba już będzie całkować przez szczęście 😉

Proszę o plusa 🙂
Lupus_Management - Mój test #chatgpt 4o oraz #deepseek DeepThink R1 #ai #matematyka

...

źródło: signal-2025-01-17-183959

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lupus_Management uwielbiam, nie wiem tylko na ile to jest wyuczony sposób, po "przeczytaniu" publikacji przez model, a na ile faktycznie "generowanie" dowodu. Chciałbym, aby kiedyś ai generowało nową fizykę, czy matematykę, tak jak teraz generuje obrazki śmiesznych kotków (chociaż podobno już są jakieś rezultaty np. w algorytmie mnożenia macierzy - ai ustanowiło rekord po zoptymalizowaniu algorytmu dla dużych macierzy).
  • Odpowiedz
@PokemonowyRambo:

Google nie znajduje rozwiązania w internecie, więc na moje oko to jest policzone (wywnioskowane?). W dodatku potrafi policzyć na dwa sposoby i obronić, kiedy się niesłusznie przyczepiłem o błędy - sam źle policzyłem wynik. I jeszcze mi powiedział, gdzie się pomyliłem, że pewnie pominąłem zero w mianowniku i to dlatego (co było prawdą).
Lupus_Management - @PokemonowyRambo: 

Google nie znajduje rozwiązania w internecie, ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Lupus_Management: w klasyczną geometrię zawsze miałem w------e więc nie wiem na ile to standardowa sztuczka ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że aktualnie przy matematyce wykraczającej poza 1 rok studiów nie warto korzystać z llmów. Może i 50% odpowiedzi będzie dobrych ale za to w pozostałych 50% dostaniesz jakiegoś zagmatwanego blefa, gdzie więcej czasu stracisz na szukanie błędów niż gdybyś sam coś policzył/rozwiązał
  • Odpowiedz
@Lupus_Management

Google nie znajduje rozwiązania w internecie, więc na moje oko to jest policzone (wywnioskowane?).

Skąd wziąłeś to zadanie? Sam wymyśliłeś?
  • Odpowiedz
@Lupus_Management nie mówię, że dał gotowe rozwiązanie, tylko że miał gotowe rozwiązanie.

To że mając rozwiązanie potrafi o nim opowiadać, to jasne.

To że wpadł od zera na rozwiązanie, to co innego. Według mnie miał rozwiązanie, bo wziąłeś jakieś gotowe, książkowe zadanie. Wymyśl coś swojego, to się przekonamy.
  • Odpowiedz