Aktywne Wpisy

tesknilam_ +81
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +117
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

TLDR: zadanie z geometrii, na oko liceum klasa matematyczna, może ciekawostka na olimpiadę.
Oba modele poradziły sobie znakomicie, oba potrafiły wszystko wytłumaczyć.
REMIS
Na plus dla GPT - mogłem wrzucić obrazek, do DeepThink musiałem opisać zadanie słownie. GPT szybsze.
Na plus dla DeepSeek - podgląd rozumowania na żywo, każdy jeden krok, każde wyliczenie. DeepSeek tańsze.
Zadanie: Oblicz sumę pól zielonych okręgów.
Proste, jeśli znasz:
twierdzenie o krzywiznach Kartezjusza / Soddy'ego lub wynikające z nich okręgi Forda (nie słyszałem, nawet nie wiedziałem, czego nie wiem i czego szukać);
wzór na sumę szeregu (dzeta Riemanna) - nie wiedziałem / nie pamiętałem, ale wiedziałem czego nie wiem i gdzie szukać.
W rozwiązaniu trzeba przyjąć, że prosta to okrąg o nieskończonym promieniu (o krzywiźnie zero) - ciekawy "myk".
W komentarzach wklejam rozwiązania z obu modeli.
Dla mnie to jest WOW. Że jakiś LLM potrafi takie rzeczy.😲
Ktoś testował z całkowaniem? Może nie trzeba już będzie całkować przez szczęście 😉
Proszę o plusa 🙂
źródło: signal-2025-01-17-183959
Pobierzźródło: Przechwytywanie21
Pobierzźródło: Przechwytywanie37
Pobierzźródło: Przechwytywanie2137
PobierzGoogle nie znajduje rozwiązania w internecie, więc na moje oko to jest policzone (wywnioskowane?). W dodatku potrafi policzyć na dwa sposoby i obronić, kiedy się niesłusznie przyczepiłem o błędy - sam źle policzyłem wynik. I jeszcze mi powiedział, gdzie się pomyliłem, że pewnie pominąłem zero w mianowniku i to dlatego (co było prawdą).
źródło: obraz
PobierzSkąd wziąłeś to zadanie? Sam wymyśliłeś?
Przeczytaj co wrzuciłem. Każdy krok rozwiązania można do upadłego rozbijać na mniejsze i dopytywać o szczegóły.
To że mając rozwiązanie potrafi o nim opowiadać, to jasne.
To że wpadł od zera na rozwiązanie, to co innego. Według mnie miał rozwiązanie, bo wziąłeś jakieś gotowe, książkowe zadanie. Wymyśl coś swojego, to się przekonamy.
Mylisz się. To nie jest książkowe zadanie i nie miał gotowego rozwiązania.
Gdybyś przeczytał, co wrzuciłem, to byś wiedział. Matematyka nie jest twoją mocną stroną, prawda?
@Lupus_Management: w sumie znalazłem w internecie kilka różnych (+/- te które wyżej wrzuciłeś + jakieś bardziej elementarne) dokładnie tego zadania więc duża szansa, że miał. Zadanko jest z jakiegoś amca ale konkretnego numeru nie chce mi się szukać