Wpis z mikrobloga

Gra sobie człowiek w Gothic 2 NK, zabija ostatniego smoka a tu się okazuje, że smoki trzeba zabijać w odpowiedniej kolejności, a mi się pomylił kamienny z ogniowym. I teraz jak chcę wyjść z Górniczej Doliny to wywala mi grę. A jedyny save jaki mam przed zabiciem pierwszego smoka to wyjście z Jarkendaru przed rozmową z Vatrasem. Już mi się teraz nie chce od nowa nabijać ponad 15 lvl... także koniec gry :(
#gothic #zalesie #gry
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@JednaRenkaJedenKaleka: Chyba trzeba bo jak zabiłem lodowego smoka i poszedłem do Orika to pamiętam, że nie dał mi żadnej rady gdzie jest następny a Bezi powiedział sam do siebie coś w stylu "chyba coś przeoczyłem". A gra zaczyna wywalać dopiero po zabiciu ostatniego smoka. Wcześniej każdy save działa. Wczytałem jeden z wcześniejszych, znowu zabiłem kamiennego smoka (jako ostatniego), niby powiedział mi o swoim panie i wszystko ok z misjami, ale
  • Odpowiedz
@Nobody32: Nie trzeba zabijać w kolejności, w skryptach dialogi smoków są skonstruowane tak, że liczy się tylko ile z nich zabiłeś, i następny którego wybierzesz będzie miał dialog przeznaczony dla smoka po zabiciu 1 z nich i tak dalej.
  • Odpowiedz
@Nobody32: po dobiciu ostatniego smoka normalnie idziesz do Garonda i nie gadasz z nikim innym i odpala się dialog, że został jeszcze 1, no chyba że używasz dodatków i modów, to mogło się coś zepsuć
  • Odpowiedz
  • 0
@dr_matematyk: Dialog się odpalił tzn. że został jeszcze ten ich Pan. Zostają dwa questy: Pan smoków oraz rogi cieniostwora dla Bustera. No i wychodząc z GD wywala grę. Gdybym miał pewność że to błąd z powodu kolejności to może bym zaczął od momentu opuszczenia Jarkendaru ale bym się nieźle wkurzył gdyby znowu to samo się stało XD
  • Odpowiedz
  • 0
@Pytongino: No właśnie po tym jak zabiłem bagiennego on dał mi info o kamiennym. Zabiłem ognistego i znowu do niego poszedłem to dał mi info o lodowym. Jak zabiłem lodowego to powiedział że nie ma info o innych smokach czyli nie wspomniał nigdy o ognistym. I właśnie dlatego uważam, że błąd może być spowodowany tylko przez to.
  • Odpowiedz
@Nobody32: Oric po kolei wspomina - bagiennego, kamiennego, ognistego, lodowego. Jeśli zabiłeś wcześniej ognistego przed zabiciem kamiennego, to tak jak mówisz, nigdy nie wspomni o ognistym, bo po prostu przeskoczy skrypt od razu na lodowego. To żaden błąd.
  • Odpowiedz
to nie działa?

ITRU_PALTELEPORTSECRET - Teleportacja do podziemi klasztoru
ITRU_TELEPORTSEAPORT - Teleport do miasta portowego
ITRU_TELEPORTMONASTERY - Teleport do klasztoru
ITRU_TELEPORTFARM - Teleport do majątku ziemskiego
  • Odpowiedz
  • 0
@dr_matematyk: przy waypointach musisz być w danym świecie czyli jak chcesz dostać się do zamku w GD to już musisz być w GD. Wpisywałem te ITRU to wyskakuje mi że komenda nieznana więc raczej ten sam błąd. W Gothicu raczej Swiat się musi wczytać, nie da się chyba ot tak przeskoczyć.
  • Odpowiedz
@Nobody32: dawno w to nie grałem, ale odkąd ta gra istnieje to potrafi się wykrzaczyć przy przechodzeniu przez przełęcz, kolejność ubijania smoków nie ma nic do tego, chociaż może ma, skoro error za każdym razem
  • Odpowiedz
@Nobody32: zainstaluj sobie OpenGothic (na githubie jest), wczytaj save, wyjdź z GD, zapisz i wczytaj w normalnym Gothicu. Nie wiem czy zadziała bo może jest inny format save 'ów, ale warto spróbować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@dr_matematyk: @Pytongino Sorki, że wołam, ale udało mi się rozwiązać problem. Pomyślałem sobie, że jakiś błąd może też być w pliku związanym z Khorinis, bo Górnicza Dolina działa dobrze aż do przejścia, a każdy save ma osobno plik dotyczący Khorinis, GD i Jarkendaru. Więc w savie podmieniłem plik NEWWORLD na ten z save gdzie przejście jeszcze działało. I wczytał mi się V rozdział na "zepsutym" savie. A ciekawe, że
  • Odpowiedz