Wpis z mikrobloga

Ciekawe kto będzie mieszkał w tych miejscach przy takiej demografii. Zakładając że wyż powojenny zaraz zniknie

@mirko_anonim: Nikt, większość pozostanie nie zamieszkana a to co p---------------y kapitału na infrastrukturę, wydawanie warunków zabudowy, bieganie geodetów, to nasza społeczna strata czasu.
  • Odpowiedz
Ciekawe kto będzie mieszkał w tych miejscach przy takiej demografii.

@mirko_anonim: Zasadniczo to nikt. Przedmieścia TOP5 się obronią (i dobrze skomunikowane wiochy), bo pomimo mody na mieszkania domy pozostają marzeniem sporej częsci społeczeństwa. Ale zadupia czeka scenariusz włoski i wykup za 1 zł.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer
@Yuri_Yslin

i my to wiemy dzis, ze wartosc tych unitow/dzialek dazy do ZERA.... ale ich dzisiejsze ceny sa DALEKIE od zera... a przeciez najblizsze lata to moze byc jedyna okazja zeby takie cos W OGOLE sprzedac - juz mniejsza za ile, ale ze ktos bedzie chcial... a to z kolei tworzy presje na top5, a raczej jej nie tworzy przez co powstaje mynle wrazanie, ze poza top5 bezsenus bo
  • Odpowiedz
Zasadniczo to nikt. Przedmieścia TOP5 się obronią

@Yuri_Yslin: U mnie na wsi, która do najbliższego TOP5 ma ponad 100 km jest sporo trwających budów na kupionych działkach, a ilość mieszkańców rośnie z roku na rok, więc chyba nie jest tak źle.
  • Odpowiedz
ilość mieszkańców rośnie z roku na rok

@Spust: A ilość mieszkańców kraju spada o 150k rocznie. Jak długo dacie radę odpierać trend i co miałoby skłaniać ludzi, by wybierali Waszą miejscowość? Raczej nie praca, bo skoro macie 100km do najbliższego TOP5, to jej tam nie będzie za bardzo.

Chyba, że to jakiś kurort albo coś generalnie nietypowego.
  • Odpowiedz
presja migracyjna bedzie zwyczajnie malec...

@del855: Ona w sumie i tak nie jest jakaś ogromna. Warszawa nie powiększa się o 50k mieszkańców rocznie. Wiadomo, że jest zauważalna i na wymierających dziadków przyjeżdża dość osób, by utrzymywać populację na plusie, ale ogólnie to jak nieraz wskazywałeś, nie są to ogromne wartości.

Nie wiem natomiast, czy prawdziwe jest, że spadek cen zatrzyma istniejącą presję migracyjną. Wymierające miejscowości to nie tylko ceny nieruchomości,
  • Odpowiedz
A ilość mieszkańców kraju spada o 150k rocznie. Jak długo dacie radę odpierać trend i co miałoby skłaniać ludzi, by wybierali Waszą miejscowość? Raczej nie praca, bo skoro macie 100km do najbliższego TOP5, to jej tam nie będzie za bardzo.

Chyba, że to jakiś kurort albo coś generalnie nietypowego.

@Yuri_Yslin: W miastach poniżej TOP5 też jest praca, u mnie w okolicy fabryk, magazynów i innych typów kołchozów nie brakuje. Wieś
  • Odpowiedz
W miastach poniżej TOP5 też jest praca

@Spust: I będzie nadal w tempie wyludniania się PL po 150k rocznie z potencjałem przyspieszenia do 200k jeśli trend nie wyhamuje? Wszelkie prognozy wskazują, że to małe miejscowości wyludniają się i starzeją najszybciej. Nawet do -20% mieszkańców w dekadę. Wwa i Kraków w tym samym czasie mają się powiększyć, a nawet odmłodzić (spadek liczby ludności >65).

Wg mnie spoko i w perspektywie kilkudziesięciu
  • Odpowiedz
@Spust: Jak dla mnie to Śląsk jest honorowym członkiem TOP5 i w wielu aspektach przebija wklejany tam na siłę Poznań czy Łódź. Gdyby konurbacja była jednym organizmem miejskim (jedynie względy formalne to blokują) to byście siedzieli w TOP5 na luzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Yuri_Yslin

Za duża różnica między poldarmowym mieszkaniem w powiecie a gora forsy w top5... bo chyba że jednak w top5 też będzie "duza promocja'"....
  • Odpowiedz
@zwiazek_przegrywow

Ślask (i Zagłębie) to są slamsy które się ukrywa przed całą Europą bo tylko wstyd.

I tak i nie - z jednej strony są zaniedbane miasta z masą problemów społecznych takie jak Zabrze, Bytom, Świony, Będzin.
  • Odpowiedz
no ale w Bytomiu już jest za półdarmo i jakoś nie widać najazdu chętnych.

a to nie chodzi o to zeby byl najazd.... chodzi o to zeby NIE wyjezdzali

NIKT sie nie przeprowadzi z jednego powiatu do drugiego - to chyba oczywiste? Chodzi o to zeby nie bylo sensu wyjazde z powiatu do wojewodzkiego, za to pojawil sie sens wyjazdu z wojewodzkiego do powaitu. Tzn ten sen JUZ jest i to jest
  • Odpowiedz