Wpis z mikrobloga

Obecna biegunka związana z openseek idealnie pokazuje ile to wszystko jest warte - nikt nie zagłębia się w szczegóły, ale za to wszyscy dostają szału. Media powtarzają frazesy nierozumiejąc, tego co mówią, pseudoeksperci zalali swoimi wypocinami LI (programiści zostaną znowu zastąpieni przez AI, chyba już drugi raz w tej dekadzie), #gielda to już w ogóle. Z jednej strony hurraoptymizm, z drugiej panika - AI to przecież nowy wyścig zbrojeń w którym wujek Sam zaczął właśnie przegrywać.

Moja skromna propozycja (która w ogóle nic nie zmieni) to - weźcie się wszyscy p-----------e w głowę, wyłączcie TV, wyłączcie social media, pójdźcie na spacer albo przeczytajcie dobrą książkę.

#programowanie #pracait #programista15k #programista25k i trochę #niepopularnaopinia
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43: Na takim szale właśnie drogi kolego ludzie zarabiają pieniądze, ktoś musi mącić kijem wodę żeby rynek szedł sobie w górę a shortersi napędzali wzrosty.
  • Odpowiedz
@fiolkins

@groman43 absolutnie nie zgadzam się z tezą jakoby AI miało zastąpić devow drugi raz w tej dekadzie. To już chyba 4 raz w ciągu 12 miesięcy

To tak jak Java umiera już 20 raz w ostatnich 18 latach.
  • Odpowiedz
@groman43: najlepsze jest to, że ktoś to musi przecież wdrożyć. Poza fazą PoC jak chcesz zeskalowac to się okazuje, ze inferencja kosztuje konkretne pieniądze, a podpięcie LLMa pod Streamlit nie tworzy jeszcze produktu gotowego do sprzedaży. Ktoś musi zaprogramować AI Agents, więc serio, potrzebujesz paradoksalnie bardzo dobrych ludzi. Odpadają juniorzy, ale jednak ktoś to musi wszystko rozumieć, RAGi, vector DB itd. To jak z blockchainem albo cloud computingiem. Samo nie
  • Odpowiedz
@groman43: a ja nadal czekam na to POTĘŻNE ai, ktore zastapi programistow, zeby robilo za mnie robote w kilku projektach jednoczesnie... smuteczek.
  • Odpowiedz
(programiści zostaną znowu zastąpieni przez AI, chyba już drugi raz w tej dekadzie)

@groman43: czytam o tym na wykopie co miesiąc wycierając łzy dolarami ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@groman43:
biegunka? Dostaliśmy fajny model opensource. Ja np. od dawna mam llama 8b na kompie u siebie, którego warto mieć choćby do tłumaczeń z języków.
Nie wiem czy sobie nie kupić mocniejszego kompa pod ten chiński model i stable diffusion.

a usraelowi ch. w d., niech zdycha jeśli chce dać cła na EU
  • Odpowiedz