Wpis z mikrobloga

Omg, on mówi jak jest o AI! AI to tylko matematyka która nie wie co robi tylko analizuje.
On mówi, co ja zawsze chce przekazać, sztuczna inteligencja nie jest inteligencją tylko powtarza to co nauczyła się, sztuczny spryt jak on to nazwał to chyba najlepsza nazwa!

#sztucznainteligencja
aptitude - Omg, on mówi jak jest o AI! AI to tylko matematyka która nie wie co robi t...
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aptitude: I co z tego, że nie istnieje skoro działa? xD

Definicji inteligencji jest na tyle dużo, że można dopasować to co robi AI nawet pod kilka z nich.
  • Odpowiedz
@aptitude w zasadzie się zgadzam - w AI nie ma prawdziwego „zrozumienia” pytania i problemu jaki się pod nim kryje. To tylko duża maszyna która przewiduje jakie kolejne słowo odpowiedzi pasuje do pytania. Ale im więcej się dowiadujemy o mózgu i naszych umysłach tym bardziej wychodzi ze… my mamy bardzo podobnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@RandyBobandy: XDDDDD
Przeczytaj ostatnie rozdzialy Nowego umyslu cesarza i wroc do tego materialu, ale pewnie to a ciezkie rzeczy dla Ciebie. Dodatkowo mozesz poczytac Dennetta ktory tez niezle pokazuje nature problemu (Dziwgnie wyobrazni, Od bakterii do Bacha) .

Penrose jak najbardziej top i z rigczem.

Ten stary dziad opisal ksiazke o fizyce rzeczywistosci i w stosunku do ludzi ktorzy dzisiaj zyja zjada, ich na sniadanie (Droga do rzeczywistosc), a Ty
  • Odpowiedz
@aptitude
Ja do takich samych wniosków doszedłem do ten pan, że żeby mówić o inteligencji, to AI musiałaby coś sama wymyślić a nie bazując na tym co wymyśliliśmy my i rozmawiając o tym ze znajomymi kontrargumentowali mnie, że AI dokonała już dużo odkryć w medycynie, albo odkryła jakieś gatunki o których wcześniej człowiek nie wiedział. Z jednej strony jest w tym punkt ale z drugiej wydaje mi się, że to wciąż
  • Odpowiedz
@Darjo czy do końca tak podobnie nie byłbym przekonany, jednak posiadanie świadomości kiedy zgadujemy, kiedy kłamiemy, a kiedy opisujemy stan rzeczywisty sporo zmienia, nawet gdy się pomylimy :)

@krucjan
AI nie ma kompletnie umiejętności stawiania sobie samej pytań, nie jest w stanie nic sama odkryć

co najwyżej stanowi dobre narzędzie do znajdowania wzorców w dużych zbiorach danych i w tym kontekście mówi się, że coś zostało "odkryte dzięki AI"
  • Odpowiedz
@_____________________: Zanim był ten cał boom na AI to miałem na studiach te całe sztuczne sieci neuronowe
A kurs nazywał się: Metody Optymalizacji i Identyfikacji.
Tylko nazwa Sztuczna Inteligencja się lepiej sprzedaje niż Metody Optymalizacji i Identyfikacji.

Obecnie z tego co wiem uczą tego samego ale zmienili nazwę kursu na Sztuczna Inteligencja właśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moda na nazywanie tych starych metod w IT inaczej
  • Odpowiedz
Tak definiując świadomość wydaje mi się, że faktycznie ciężko współczesne AI nazwać świadomym.

@krucjan: przy czym nikt tego nie robi. Chodzi po prostu o podejście, że świadomość jest w stanie się niejako wyłonić w pewnym momencie - podobnie jak pojawia się zrozumienie bardziej abstrakcyjnych konceptów. Dokładny moment, typ architektury i niezbędne dane, to już osobna kwestia. Twoja definicja świadomości jest niezła, chociaż w praktyce nawet ludzie mają ją zróżnicowaną, co
  • Odpowiedz
@aptitude: Serio ktoś myśli, że to „AI” ma cokolwiek wspólnego z inteligencją? Inteligencja to umiejętność rozwiązywania problemów, a to gowno tylko powtarza jak papuga istniejące już treści i ewentualnie je agreguje
  • Odpowiedz