Aktywne Wpisy

Aztec26626 +524
Ostatnio w miejscowości z której pochodzę (gmina Nowa Słupia, woj. Świętokrzyskie) doszło do włamania do domu prywatnego, gdzie skradziono pieniądze i biżuterię. Na grupie na Facebooku zauważyłem, że do podobnego włamania/próby włamania doszło niedaleko. Na szczęście na posesji była kamera i nagrała dwóch gagatków.
Wiem, że szansa na to by ktoś znał tutaj danych osobników jest niewielka ale nie zaszkodzi spróbować. Wykop jednak jest dobry w poszukiwaniach ( ͡º ͜ʖ
Wiem, że szansa na to by ktoś znał tutaj danych osobników jest niewielka ale nie zaszkodzi spróbować. Wykop jednak jest dobry w poszukiwaniach ( ͡º ͜ʖ
źródło: temp_file5223414242624622437
Pobierz
1-1-1-1 +66
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

On mówi, co ja zawsze chce przekazać, sztuczna inteligencja nie jest inteligencją tylko powtarza to co nauczyła się, sztuczny spryt jak on to nazwał to chyba najlepsza nazwa!
#sztucznainteligencja
Według mojej obserwacji współczesne modele językowe nie przejawiają takich zachowań, a niektóre przypadki, które mają taki charakter zdają się być zbyt losowe, żeby mówić tutaj o jakiejś świadomości.
Kiedy na przykład komputery z
W wypadku dżdżownicy takich zachowań nie zaobserwujemy.
Oczywiście takie rozgraniczenie jest empiryczne, tak jak całe pojęcie świadomości.
@krucjan: Nie AI dokonała, tylko ludzie którzy wytrenowali te modele do odkrycia. To też nie jest takie proste, że klikasz "Wymyśl nowy materiał" i ona go wymyśla. Żeby to działało jak należy tzreba zebrać odpowiednie dane, odpowiednio je opisać i przede wszystkim trzeba wiedzieć czego szukać i jakie zadać pytania. To jest
@Darjo: bzdura. Argument chinskiego pokoju obala ta teorie
Prawda jest taka że nie da się zweryfikować czy coś posiada świadomość czy nie, jedynie możemy to wyrokować na podstawie podobieństwa systemu do nas samych, wnioskując że skoro my mamy świadomość to system podobny też musi
Modele językowe potrafią już same zbierać dane, przetwarzać je i przestawiać wyniki, wcześniej ludziom nieznane. Gdzie zatem granica, czy możemy policzyć
@krucjan: inteligencja IQ nie równa się wymyślanie. Definicja inteligencji zgoogluj.
@_____________________
Jest światłem, tylko ze sztucznym. A w tym kontekście co sztuczne to
https://en.wikipedia.org/wiki/AI_effect
Jak to ujął Larry Tesler - "AI to jest wszystko, czego jeszcze nie udało się zrobić". Problem polega na tym, że my przypisujemy inteligencji i zdolności myślenia magiczne, metafizyczne, niepojmowalne właściwości, a kiedy nagle się okazuje, że te procesy można rozpisać za pomocą wzorów i algorytmów, to już robimy jak ten pingwinek na krzesełku i uznajemy "ale takie AI to się nie
Jeśli tylko powtarza co się nauczyła to w jaki sposób dochodzi natychmiast do wniosków które ludziom by przyszły z trudem albo po długim czasie?
W ten sam sposób możemy mówić o kawałku mięsa, w którym po skomplikowanych sieciach skacze sobie prąd, wzbudzany innym prądem, wzbudzanym jeszcze innym prądem, wzbudzanym jakimś chemicznym bodźcem.
W mózgu wszystko jest tak samo fizyczne jak w komputerze. Tak samo podlegające prawom fizyki i tak samo przyczynowo-skutkowe.
Nie mamy pojęcia
Pojęcia inteligencji, świadomości są dobrze zdefiniowane w teorii systemów autonomicznych ("Cyebrnetyka i charakter" - Marian Mazur):
"im większa jest pojemność korelatora, tym większa jest zdolność systemu
autonomicznego do wytwarzania wielu różnorodnych wyobrażeń — będzie ona określana
jako i n t e l i g e n c j a"
@lubisz_sok_to_sok_maj_kok: z tego co doczytałem, to ta dedukcja opiera się upraszczając na zbudowaniu sobie wielowariantowego drzewa odpowiedzi na zapytanie
ogólnie imponujące, ale to nadal ciężko to nazwać zadawaniem sobie pytań, jakby taki algorytm wypluł jakiś nieznany dotąd funkcjonalny wzór matematyczny, albo chociaż dokonał samooptymalizacji można by go faktycznie podejrzewać o
@aptitude: a człowiek to niby co? do każdej jednej drobnostki sam dochodzi? przeciętna osoba nie potrafi nawet udowodnić dlaczego ziemia jest płaska, też nie jest wielce uber kreatywna
algorytmy sztucznej inteligencji biją na głowę 99,9% osób w określonych kwestiach