Wpis z mikrobloga

Omg, on mówi jak jest o AI! AI to tylko matematyka która nie wie co robi tylko analizuje.
On mówi, co ja zawsze chce przekazać, sztuczna inteligencja nie jest inteligencją tylko powtarza to co nauczyła się, sztuczny spryt jak on to nazwał to chyba najlepsza nazwa!

#sztucznainteligencja
aptitude - Omg, on mówi jak jest o AI! AI to tylko matematyka która nie wie co robi t...
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HansLanda88 tu akurat właśnie definicja świadomości, która podałem się dość dobrze sprawdza. Świadomość zwierząt możemy zaobserwować choćby w wypadku kiedy pies coś zrobi złego. Widzimy po jego reakcji, że on zdaje sobie sprawę, że jego akcje wywołują reakcje.
Według mojej obserwacji współczesne modele językowe nie przejawiają takich zachowań, a niektóre przypadki, które mają taki charakter zdają się być zbyt losowe, żeby mówić tutaj o jakiejś świadomości.
Kiedy na przykład komputery z
  • Odpowiedz
@krucjan: generalnie "zdawanie sobie sprawy" z czegokolwiek to przykład świadomości. Tylko weź teraz zdefiniuj co "zdaje sobie sprawę" a co nie i gdzie jest granica ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Virsky możemy to obserwować na podstawie zachowania, tak jak napisałem wyżej - u zwierząt po ich reakcjach możemy zaobserwować, że są one świadome otaczającego ich świata, konsekwencji wielu swoich działań i tego że oddziałują w jakiś sposób na rzeczywistość wokół nich a ona na nie.
W wypadku dżdżownicy takich zachowań nie zaobserwujemy.

Oczywiście takie rozgraniczenie jest empiryczne, tak jak całe pojęcie świadomości.
  • Odpowiedz
że AI dokonała już dużo odkryć w medycynie, albo odkryła jakieś gatunki o których wcześniej człowiek nie wiedział.

@krucjan: Nie AI dokonała, tylko ludzie którzy wytrenowali te modele do odkrycia. To też nie jest takie proste, że klikasz "Wymyśl nowy materiał" i ona go wymyśla. Żeby to działało jak należy tzreba zebrać odpowiednie dane, odpowiednio je opisać i przede wszystkim trzeba wiedzieć czego szukać i jakie zadać pytania. To jest
  • Odpowiedz
@krucjan: no nie, przecież dżdżownica jak najbardziej reaguje na otoczenie, sama jej nazwa bierze się od tego że wychodzi jak deszcz pada. Jak tak spojrzeć to sporo roślin też reaguje na słońce, dotyk itd.

Prawda jest taka że nie da się zweryfikować czy coś posiada świadomość czy nie, jedynie możemy to wyrokować na podstawie podobieństwa systemu do nas samych, wnioskując że skoro my mamy świadomość to system podobny też musi
  • Odpowiedz
@enten tak jak napisałem, ja nie jestem przekonany aktualnymi wynalazkami ai, jednak to też jest dość cienka granica. Kiedy możemy powiedzieć, że coś jest czyimś własnym odkryciem, wynalazkiem, ideą, a kiedy tylko wynikiem rozwinięcia innego konceptu? Wszystko z czegoś się bierze.

Żeby to działało jak należy tzreba zebrać odpowiednie dane

Modele językowe potrafią już same zbierać dane, przetwarzać je i przestawiać wyniki, wcześniej ludziom nieznane. Gdzie zatem granica, czy możemy policzyć
  • Odpowiedz
@aptitude: niee bo on gada, że ai nie ma świadomości i ciągle to powtarza Ale nikt się nie zapytał go co to jest świadomość W domyśle ma być tak świadomy jak człowiek Tylko nie ma najmniejszej potrzeby aby ai była świadoma w ludzkim znaczeniu tego określenia
  • Odpowiedz
@aptitude: To jest przecież stary motyw.

https://en.wikipedia.org/wiki/AI_effect

Jak to ujął Larry Tesler - "AI to jest wszystko, czego jeszcze nie udało się zrobić". Problem polega na tym, że my przypisujemy inteligencji i zdolności myślenia magiczne, metafizyczne, niepojmowalne właściwości, a kiedy nagle się okazuje, że te procesy można rozpisać za pomocą wzorów i algorytmów, to już robimy jak ten pingwinek na krzesełku i uznajemy "ale takie AI to się nie
  • Odpowiedz
@aptitude: ja nie mówię, że AI jest świadome, ale czym jest mózg? To tylko zbiór procesów pustych chemicznych/fizycznych. Przeskoki elektronów, jak w komputerze.
W ten sam sposób możemy mówić o kawałku mięsa, w którym po skomplikowanych sieciach skacze sobie prąd, wzbudzany innym prądem, wzbudzanym jeszcze innym prądem, wzbudzanym jakimś chemicznym bodźcem.

W mózgu wszystko jest tak samo fizyczne jak w komputerze. Tak samo podlegające prawom fizyki i tak samo przyczynowo-skutkowe.

Nie mamy pojęcia
  • Odpowiedz
@aptitude: Uważam, że taki wywiad na temat "Czy AI jest inteligentne" jest dość kiepski bez uzgodnienia wpierw czym jest inteligencja. Istnieje tutaj bałagan terminologiczny.
Pojęcia inteligencji, świadomości są dobrze zdefiniowane w teorii systemów autonomicznych ("Cyebrnetyka i charakter" - Marian Mazur):
"im większa jest pojemność korelatora, tym większa jest zdolność systemu
autonomicznego do wytwarzania wielu różnorodnych wyobrażeń — będzie ona określana
jako i n t e l i g e n c j a"
  • Odpowiedz
przecież o1 od gpt opiera się właśnie o stawianie sobie pytań, prowadzących do kolejnego kroku dedukcji a potem do wniosku

@lubisz_sok_to_sok_maj_kok: z tego co doczytałem, to ta dedukcja opiera się upraszczając na zbudowaniu sobie wielowariantowego drzewa odpowiedzi na zapytanie

ogólnie imponujące, ale to nadal ciężko to nazwać zadawaniem sobie pytań, jakby taki algorytm wypluł jakiś nieznany dotąd funkcjonalny wzór matematyczny, albo chociaż dokonał samooptymalizacji można by go faktycznie podejrzewać o
  • Odpowiedz
On mówi, co ja zawsze chce przekazać, sztuczna inteligencja nie jest inteligencją tylko powtarza to co nauczyła się, sztuczny spryt jak on to nazwał to chyba najlepsza nazwa!

@aptitude: a człowiek to niby co? do każdej jednej drobnostki sam dochodzi? przeciętna osoba nie potrafi nawet udowodnić dlaczego ziemia jest płaska, też nie jest wielce uber kreatywna

algorytmy sztucznej inteligencji biją na głowę 99,9% osób w określonych kwestiach
  • Odpowiedz
@witajswiecie mamy więcej „modułów” w mózgu, w tym takie służące samokontroli. AI sztucznie wytworzone nie ma na razie. Może kiedyś dołożą? Albo AI samo się doposaży? Ostatnio były badania o samoreplikacji AI
  • Odpowiedz
@OskarDeveloperski: czyli mamy założyć, że w ludzkim mózgu znajduje się jakieś magiczne coś co daje mu jakościową przewagę nad elektroniką? i tylko ta magia daje zrozumienie? ja zakładam, że rozwijając elektronikę/oprogramowanie i jednocześnie coraz lepiej poznając tajemnicę mózgu wcześniej czy później stworzymy coś co będzie czuło że rozumie świat tak samo dobrze jak my, choć zapewne całkiem odmiennie jednocześnie. jak daleko od tego jesteśmy? podejrzewam, że bardzo daleko, ale obecne
  • Odpowiedz