Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robertx: tak najlatwiej i najbardziej normiczo chyba binance/inna gielda po prostu konto robisz, weryfikujesz sie, kupujesz odrazu za PLN i tyle, stale zlecenia z konta co miesiac sa nawet, mozesz sobie wysylac na jakis portfel bo teoretycznie jak gielda upadnie mimo ze binance nie powinien no to wszystko pojdzie sie walic
  • Odpowiedz
@robertx w dzisiejszych czasach kupno bitcoina bez weryfikacji dowodem nie jest łatwe i nie wiem czy warto się bawić w to, zależy po co ci ten bitcoin
  • Odpowiedz
  • 0
@assninja: właśnie z tego powodu nie mam revoulta. Nie mam ochoty żeby skany mojego dowodu sobie śmigały gdzieś po świecie

@czillaut Można się weryfikować w inny sposób niż zdjęciem dokumentu? O co chodzi z tym wysłaniem na portfel?
  • Odpowiedz
  • 0
@Solidly: jako firma inwestycji, jedna z kilku w ramach dywersyfikacji. Sęk w tym że nie udostępniam nikomu swojego dowodu i wysyłać go gdzieś w świat też mi się nie uśmiecha
  • Odpowiedz
@robertx: dajesz zdjecie dokumentu ale malo tego to zdjecie dokumentu musi byc z toba w calej okazalosci jak trzymasz ten dowod tak zeby bylo widac i ciebie i dowod i mozna bylo porownac xD no inaczej chyba i tak nie wyplacisz pieniedzy, szczegolnie w EU, no muszą w sumie wiedziec ze twoje konto bankowe na te dane jest faktycznie tej osoby

portfel to taka jakby apka gdzie masz juz ta
  • Odpowiedz
@robertx Revolut zasilasz PLN, zamieniasz PLN na EUR. Przelewasz na giełdę krypto, np. Coinbase Pro. Warto wybrać giełdy obsługujące SEPA Instant, bo kasę będziesz miał od razu.

Kupujesz BTC za EUR, wypłacasz na swój portfel (Trezor, Sparrow)
  • Odpowiedz
@robertx wszystkie giełdy krypto (umożliwiające kupno za fiat) tak samo będą chciały dowodu, nie przeskoczysz tego - wszystkie musza przestrzegac procedur KYC/AML. Ewentualnie ominąć możesz transakcjami p2p, ale odradzam.
  • Odpowiedz
@robertx: jak chcesz bez weryfikacji to ci zostają bitomaty albo jakiś znajomy

i nie, zakładanie konta na revo czy jakiejś giełdzie nie oznacza że skan twojego dowodu będzie gdzieś latał lol.
  • Odpowiedz
@robertx: szczerze mowiac ja nie wiem czy dziś w EU sa jeszcze jakies opcje zeby ktos ci wyslal bez dowodu, moze inni sie wypowiedza, zakup jeszcze OK cos by sie znalazlo ale przeslanie na wlasne konto bez weryfikacji raczej juz jest niezgodne z prawem, sa jeszcze bitomaty ale juz sie za nie biora tez

nawet jesli masz gielde bez weryfikacji ale wtedy z takiej gieldy przelejesz na jakis standardowy mbank
  • Odpowiedz
  • 0
@CzulyTomasz: Może powiem głupotę ale serio nie ogarniam tematu.
Są giełdy bez weryfikacji -
https://businessinsider.com.pl/kryptowaluty/gieldy-kryptowalut-bez-weryfikacji

Jeśli założę tam konto, wpłacę hajs, kupię BTC i „wyślę ten btc do portfela” to powinno być ok czy źle myślę? BTC mam wtedy w swoim portfelu, nie na giełdzie i nawet jak giełda padnie to ten btc z portfela mogę wysłać na dowolną inną i tam spieniężyć??

@czillaut
  • Odpowiedz
@robertx do wszystkich tych giełd potrzebujesz mieć już krypto i tam możesz sobie zamienić np. BTC na Tether. Ty chcesz kupić bitka za fiat, więc tego nie zrobisz na tych giełdach.
  • Odpowiedz
@Solidly: jako firma inwestycji, jedna z kilku w ramach dywersyfikacji. Sęk w tym że nie udostępniam nikomu swojego dowodu i wysyłać go gdzieś w świat też mi się nie uśmiecha

@robertx: nie wiem jak teraz, ale kiedyś w wielu tego typu miejscach była opcja przejścia KYC z wykorzystaniem prawa jazdy zamiast dowodu osobistego. A wysłanie zdjęć prawa jazdy to już minimalne ryzyko - i tak musisz im podać
  • Odpowiedz
  • 0
@tomek123456789: okeeej faktycznie to jest jakaś opcja, dzięki za zwrócenie uwagi!

@CzulyTomasz no i cały misterny plan w p---u ;) fiat w slangu to złotówki/dolary itp jak dobrze rozumiem? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@czillaut Chyba spełnione to binance na prawo jazdy założyć w takim razie
  • Odpowiedz