Wpis z mikrobloga

Jaki jest wasz exit plan z IT? Bo ja szczerze mówiąc mam dosyć, kończę 37 lat w tym roku i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie mieć 50-tkę na karku i dalej klepać kod. Nie jestem już gówniarzem, by być codziennie poganianym przez scrum mastera (ten p---b codziennie pokazuje nam burndown chart i suszy łby, że za mało SP poleciało - i to nie jest żart ani bait, mam tak naprawdę w projekcie). Do tego naciski na naukę nowych rzeczy po pracy, jakieś certy, Kubernetesy, cloud - to nie jest robota, gdzie z wiekiem twoje doświadczenie procentuje, jest wręcz dokładnie odwrotnie - najlepszy kandydat to senior 5-8 lat expa - już wszystko umie co potrzeba, jest na bieżąco z nowinkami, a jednocześnie ma młody, chłonny umysł i nie woła absurdalnych z punktu widzenia pracodawcy kwot typu 30k b2b, albo - o zgrozo! - UoPu z chorobowym, emeryturą i urlopami. Do tego praca zdalna, która może i jest dobra na krótko albo dla autystycznych spierdoxów i ludzi o mentalności pustelnika, ale nie dla nawet lekkich ekstrawertyków ani normików. Mi już siada na głowę po 5 latach siedzenia w chałupie i sam z własnej woli jeżdżę do biura, by pogadać sobie przy robocie z ludźmi - dla własnego zdrowia psychicznego. Praca zdalna to piekło własnego domu, dużo lepiej się czuję na hybrydzie. Co zresztą widać po popularności coworkingów - ludzie płacą po kilkaset złotych miesięcznie, by mieć namiastkę biura i nie musieć siedzieć codziennie samemu w pokoju przez pół dnia.

Myślałem o zrobieniu kursu nauczycielskiego, teraz dyplomowany po 8 latach ma 10k brutto za 20h w szkole, więc luźno 1,5-2 takie etaty zmieścisz i kasa niewiele niżsa niż w IT (22-25k brutto na UoP wg raportów płac). Albo pielęgniarz, 3 lata studiów zaocznych i masz 20k+ na fakturze lekko. Nie wspominam już o pracach typu serwisant czegokolwiek, elektryk, hydraulik, gdzie na własnej działalności masz forey podobnie jak programista przy o wiele ciekawszej pracy (zero Hindusów, zastępowania AI, nacisków od PMów i SMów). Niestety ale w IT stawki od 4 lat stoją w miejscu albo lekko spadają, a w innych branżach były wzrosty po 50-100% i ta różnica dzisiaj jest już naprawdę niewielka. Sufit senior deva to dwie wielkomiejskie średnie krajowe tak naprawdę.

Ktoś się podzieli jakimś udanym exit planem?

#programista15k #pracait #programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Do tego praca zdalna, która może i jest dobra na krótko albo dla autystycznych spierdoxów i ludzi o mentalności pustelnika, ale nie dla nawet lekkich ekstrawertyków ani normików. Mi już siada na głowę po 5 latach siedzenia w chałupie i sam z własnej woli jeżdżę do biura, by pogadać sobie przy robocie z ludźmi - dla własnego zdrowia psychicznego

@Romska_Palo_Ul_Laputa: już dawno powinieneś ewakuować się bo ta praca nie jest
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: nie czytam bo za długie, ale doleciałem do momenty, gdy żalisz się na SM.
Nie możecie go po prostu w-----ć z pracy? Toż to wasz służący.

Nie żartuję sobie tutaj. Mój zespół już wyjebywał SMki z pracy.
  • Odpowiedz
Nie możecie go po prostu w-----ć z pracy? Toż to wasz służący.

Nie żartuję sobie tutaj. Mój zespół już wyjebywał SMki z pracy.

@krdewra: nie, bo jesteśmy tanimi wyrobnikami z Polski, a on jest zagraniczniak i to z nim gada nasz management. Jest w zasadzie nietykalny.
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: ja zacząłem koniec końców poważnie rozważać pójście na medycynę/stomę, zacząłem się uczyć biologii i w sumie to nie jest takie ciężkie, choć nawalenie pojęć jak np. dla cukrów sacharydy i ich typy, wiązania betaglikozydowe itd. może się na pierwszy rzut oka wydawać przytłaczające jak się w tym nie siedzi. Napisać dobrze biolkę, poprawić matmę, oba na 75-80% i na wiele uczelni się dostanie człowiek (nie tylko "czarnkowych"). Nawet jak
  • Odpowiedz
Myślałem o zrobieniu kursu nauczycielskiego, teraz dyplomowany po 8 latach ma 10k brutto za 20h w szkole, więc luźno 1,5-2 takie etaty zmieścisz i kasa niewiele niżsa niż w IT (22-25k brutto na UoP wg raportów płac).

@Romska_Palo_Ul_Laputa: brzmi fajnie, do tego masz 2 miechy wakacji, etc. Pytanie tylko czy faktycznie szukają nauczycieli informatyki teraz, ale jest to jakiś pomysł aby uczyć ludzi. Jak byś znał jeszcze np. 2 języki
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Ciekawy temat, ostatnio też sporo myślę o "Exit Planie", myślałem o tym żeby magisterkę zrobić w kierunku zarządzania i jakiś PM Junior a w trakcie pracy zrobić MBA, może na koszt pracodawcy jakby się udało ( ͡° ͜ʖ ͡°) Fakt że u mnie sytuacja nie jest jeszcze krytyczna bo robię jako admin/serwis aplikacji więc raczej będę najpóźniej wymieniany i wypalić nie jest się łatwo, cały
  • Odpowiedz