Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu pojawiła się dyskusja nt. świadectw charakterystyki energetycznej. Przeciwnicy mówili o tym, że to niepotrzebny papierek, osoby za, mówiły, ze dzięki nim będzie wiadomo jakie zapotrzebowanie energetyczne będzie posiadał dany budynek.

Świadectwa te wg prawa powinny wykonywać osoby do tego uprawnione. Czas wykonania jednego to często w normalnych warunkach kilka godzin (należy umiejscowić budynek względem kierunków świata, ustalić z jakich materiałów i o jakich parametrach wykonano ściany, okna, drzwi, podłogi, stropy, dachy, jakie źródło ciepła zastosowano, o jakiej mocy, sprawności, jaką instalację grzejną, ile fotowoltaiki itp. itd.)

Na poniższej grafice można zobaczyć jak szybkich i dokładnych certyfikatorów posiadamy w kraju ;)

(statystyki zaczerpnięte z grupy certyfikatorów)

#uniaeuropejska #nieruchomosci #budownictwo #certyfikatenergetyczny #patodeweloperka

Wołam zainteresowanych ostatnim tematem:

Edi93 - Jakiś czas temu pojawiła się dyskusja nt. świadectw charakterystyki energetyc...

źródło: świadectwo xD

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 4
@PfefferWerfer w skrajnych przypadkach może będzie jakaś śmieszna grzywna lub nawet jakieś zawiasy.

@PiotrFr ponieważ w naszym kraju istnieje ogólnie przyjęte przyzwolenie na łamanie prawa (co nie raz jest związane z wprowadzeniem idiotycznych przepisów).
Przecież w naszym kraju nie ma dziedziny w której nie ma patologi, czy w której nie naginałoby się prawa.
  • Odpowiedz
@Edi93: Takie "świadectwa" można przecież kupić w internetach za 200-300zł. Było to jednym z powodów zawieszenia programu Czyste Powietrze.
Moim zdaniem, osoby podpisujące się pod takimi kwitami powinny zostać oskarżone przez prokuraturę za poświadczenie nieprawdy.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Do momentu jak ktoś w końcu się nie wkurzy i nie zweryfikuje świadectwa względem stanu istniejącego i nie pójdzie po kasę z ubezpieczalni za straty to ta patologia będzie się ciągnąć latami. To jest do zaorania i likwidacji.
  • Odpowiedz
@Edi93 dziurawe prawo niestety. W #belgia certyfikat EPC jest wymagany przy każdej transakcji sprzedaży lub wynajmu i nie ma żadnych odstępstw. Dokument jest dość jasny i dobrze opisany, z sugestią jak obniżyć zużycie / zaizolować dom aby miał wartość A
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@groman43 co do czystego powietrza, to podobno w samorządach brakowało kasy na wypłacanie ludziom. Osoby biorące udział w programie powinny mieć audyt energetyczny, który jest dokumentem powiązanym ze świadectwami, ale innym (on określa co trzeba zrobić, jakim kosztem etc.) Świadectwa są czysto dla osób sprzedających i wynajmujących budynki

.@PiotrFr Ja zwolennikiem świadectw nie jestem, bo wiem jak to wygląda od praktyki. Z jednej strony - energochłonność budynku jest mnożona przez wspolczynniki
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@belgo_freight problem w tym, że jak pisałem wyżej. Są to klasy ekologiczności, a nie energooszczędności (przykładowo pompa ciepła może być mniej eko od pieca na pellet, bo mamy w Polsce prąd z węgla).
  • Odpowiedz
@Edi93:

Z jednej strony - energochłonność budynku jest mnożona przez wspolczynniki ekologiczne co może sprawiać, że między takimi samymi budynkami o różnych piecach mogą różnić się kilkunastokrotnie, a rachunek będzie podobny.

nie wiem jak wyglądają w Polsce ale u mnie są standardem od 18 lat. Tak może być jeśli tylko patrzysz na literki. W świadectwie jest wszystko wyszczególnione.
  • Odpowiedz
  • 0
@groman43: akurat audyt jest objęty dofinansowaniem. Pewnie też będą tam chocki klocki, jednak raczej nie na taką skalę.

@PiotrFr
Przede wszystkim w Polsce nie ma klas energetycznych budynków. I mimo, że wg prawa UE jesteśmy zobowiązani prawnie do 2030 i 2033 zobowiązani do poprawy energetyczności naszych budynków do zadanych klas, nie wiadomo nawet jakie wymagania będą miały poszczególne klasy.
W grafice jest pokazany wzór pierwszej strony. Mamy tabelkę z
Edi93 - @groman43: akurat audyt jest objęty dofinansowaniem. Pewnie też będą tam choc...

źródło: Świadectwo wzór

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 4
@Edi93 na wsi mieszkasz, więc tam są same domy. W miastach są bloki, nawet takie co mają po 200 mieszkań na segment, jak masz wprowadzany projekt budynku i wszystkie parametry, to chyba jasne, że szybko można wtedy wystawiać takie certyfikaty.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wielq mieszkanka oczywiście można robić szybciej, tylko nadal mówimy o indywidualnym tworzeniu świadectw, które muszą być później zarejestrowane w centralnym rejestrze.
  • Odpowiedz
@Edi93: kogo obchodzi jakieś świadectwo kupując dom? to tylko przymuszona prawem formalność, coś jak odebranie paragonu w sklepie. tyle lat ludzie żyli bez tego i jakoś się dało
  • Odpowiedz