Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu pojawiła się dyskusja nt. świadectw charakterystyki energetycznej. Przeciwnicy mówili o tym, że to niepotrzebny papierek, osoby za, mówiły, ze dzięki nim będzie wiadomo jakie zapotrzebowanie energetyczne będzie posiadał dany budynek.

Świadectwa te wg prawa powinny wykonywać osoby do tego uprawnione. Czas wykonania jednego to często w normalnych warunkach kilka godzin (należy umiejscowić budynek względem kierunków świata, ustalić z jakich materiałów i o jakich parametrach wykonano ściany, okna, drzwi, podłogi, stropy, dachy, jakie źródło ciepła zastosowano, o jakiej mocy, sprawności, jaką instalację grzejną, ile fotowoltaiki itp. itd.)

Na poniższej grafice można zobaczyć jak szybkich i dokładnych certyfikatorów posiadamy w kraju ;)

(statystyki zaczerpnięte z grupy certyfikatorów)

#uniaeuropejska #nieruchomosci #budownictwo #certyfikatenergetyczny #patodeweloperka

Wołam zainteresowanych ostatnim tematem:

Edi93 - Jakiś czas temu pojawiła się dyskusja nt. świadectw charakterystyki energetyc...

źródło: świadectwo xD

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Edi93: ja myślałem, że to cos profesjonalnego, suszyłem wspólnocie głowę o jakieś dane co tam gdzieś było w jakimś poradniku. Wchodzę na ten formularz a tam w podpowiedziach podane co podawać (np "w blokach z wielkiej płyty najczęściej spotykane było x"), wypełnienie 2 minuty z czego pół minuty to puszczenie przelewu. Świadectwo na wieczór czy tam jutro rano.
  • Odpowiedz
Czas wykonania jednego to często w normalnych warunkach kilka godzin

@Edi93:

A potem ktoś ma permanentnie otwarte okno w kiblu, albo nad sobą sknerusów co trzymają
15°C i zużyta energia kompletnie nie odpowida
  • Odpowiedz
No i co im za to grozi? Cofnięcie uprawnień? xD Rekordzista zainkasował 150-450k PLN w 19 dni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PfefferWerfer: Gdzie problem?
Przykład z mojego podwórka.
51 mieszkań, kilka małych bloków 1 -2 piętrowych + typowe brytyjskie szeregówki (town haus). Wszystko wykonane w tej samej technologii: zewnętrzna elewacja to cegła, dylatacja, izolacja, drewniana konstrukcja, płyta g-k. Pomiędzy poziomami taka sama izolacja.
95% właścicieli nigdy nic z tej konfiguracji nie zmieniło,
  • Odpowiedz