Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej,
czy przyznajecie się swoim dziewczynom/żonom ile zarabiacie, ile macie zaoszczędzonych pieniędzy itd?
Sytuacja wygląda tak, że miałem na głowie dwa kredyty gdy poznałem swoją dziewczynę i zarabiałem niewiele. Potem powoli wychodziłem z "kryzysu", ale nie przyznałem się do tego. Aktualnie mam spłacony kredyt hipoteczny i gotówkowy oraz wykupione auto z leasingu. Zarabiam 13 000zł miesięcznie i mam spore oszczędności, ale nie chwalę się tym. Żyję skromnie, nigdy nie obchodziło mnie to, żeby pokazywać status majątkowy na zewnątrz.

Rzecz w tym, że powoli rozmawiamy o ślubie i zastanawiam się czy powinienem jej powiedzieć, że jestem dziany.
Ona zarabia niewiele, a wydaje dużo, z wypłaty jej nie zostaje nic. Nie chcę łączyć finansów, bo mamy zupełnie inne podejścia. Ja nie potrzebuję luksusów, a wolę mieć spokój że jeśli mnie wyleją z pracy to spokojnie przeżyję z oszczędności, a dziewczyna ceni sobie doświadczenia i czasem pod koniec miesiąca pożycza ode mnie kasę, bo jej nie starcza do wypłaty.

Co robić?

#zwiazki #slub #pieniadze #finanse

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jeśli jej nie ufasz by powiedzieć co się u Ciebie dzieje (choćby spłacenie kredytu czy dobrze płatna praca to jakieś emocjonalne zmiany którymi w ogóle się nie dzielisz z nią). Ogólnie naucz się z nią rozmawiać jeśli chcesz ślubu bo teraz to dla mnie wygląda jakbyście w ogóle się nie znali i nie gadali ze sobą, a to nie wróży za dobrze bo się okaże dopiero po ślubie że macie
  • Odpowiedz
pod koniec miesiąca pożycza ode mnie kasę, bo jej nie starcza do wypłaty

@mirko_anonim: Jeśli dorosła osoba musi co jakiś czas pożyczać kasy, bo jej nie starczy, to znaczy że jest niedojrzała i tak naprawdę niedorosła.

Wątpliwe aby to się zmieniło samo z siebie. Być może czas ją skonfrontować z dorosłością?

W skrócie, niech się ogarnie, bo na tą chwilę jest słabym materiałem na żonę, czy matkę.
  • Odpowiedz
@ka-lol czyli kobieta która pożycza kasę bo jej nie starcza nie nadaje się na żonę i matkę ? (Nie nie pochwalam tego sama jestem oszczędna ) Ale facet który jest lata w związku nic jej kasy nie da tylko POZYCZA WIELCE to już się na męża i ojca nadaje ? nie chciałabym zostać matką dziecka faceta od którego się POZYCZA zamiast mieć wspólne pieniądze , oni oboje są jacyś dziwni
Może
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: oczywiście, że wiem ile zarabia i ile ma oszczędności, bo mamy wspólne xD i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej.
Jak dla mnie to słabiutko, gdy ktoś nie potrafi cokolwiek oszczędzić.
  • Odpowiedz
13 k na miesiąc i mówić że jesteś dziany xD

@Linnior88: 13k na miesiąc to jest top10% najlepiej zarabiających Polaków. Ja zarabiam mniej, a dosłownie nie mam co z kasą robić. Ciekaw jestem ile Ty zarabiasz skoro 13k to dla ciebie ochłapy.

Polska jest bardzo tanim krajem z relatywnie niskimi podatkami, nie ma co porównywać kosztów życia w Polsce do USA, UK czy Niemiec.
  • Odpowiedz
@damienbudzik

>13 k na miesiąc i mówić że jesteś dziany xD

@Linnior88: 13k na miesiąc to jest top10% najlepiej zarabiających Polaków. Ja zarabiam mniej, a dosłownie nie mam co z kasą robić. Ciekaw jestem ile Ty zarabiasz skoro 13k to dla
  • Odpowiedz
@Linnior88: Jeśli tak dobrze w Niemczech to sobie tam wyjedź, jak ci przyjdzie kupić dom lub mieszkanie, posłać dzieci do żłobka/przedszkola to zobaczysz, że w finansach nie chodzi o to, żeby kupić sobie tanią chemię albo czekoladę za 1 euro ;)
Żeby w Niemczech żyć na podobnym poziomie jak w Polsce za 13 000zł, to myślę że trzeba zarabiać jakieś 6000 - 7000 euro netto. Praktycznie nikt tam tyle nie
  • Odpowiedz
@damienbudzik ps nikt nie mówił że 13 k to ochłapy nawet 7 k to dużo , ale mówić o siebie DZIANY Mając tyle to przesada
Mógłby tak mówić jakby zarabiał tyle na dzień
Ps jeśli wierzysz że 13 k to top 1 zarobków to wierzysz w bajki , to są OFICJALNE DANE a ile ludzi kręci lody na czarno , myśl Damianek myśl to nie boli
Jeśli myślisz że każdy biznes
  • Odpowiedz
@damienbudzik nie nie żyjesz na takim samym poziomie w Niemczech i w Polsce , ja za 50 euro na prywatnej wizycie mam 3 badania robione w Polsce za 200 zł powie ci tylko to co sobie jak w google znaleźć umiem
Polacy i Ukraińcy są podobni w tym że mogą żyć w szlamie po kostki a powiedzą że u nos to najlepi
  • Odpowiedz
ja już tak mieszkam 5 lat a ty zrobiłeś w nachy

@Linnior88: no i co zdążyłaś się już dorobić czegoś? Masz już chociaż mieszkanie? Domyślam się, że tak samo jak ponad 60% Niemców - nie.
Jak już wyżej pisałem 13 000zł netto w Polsce to są bardzo dobre zarobki, dzięki którym spokojnie można się dorobić.
I tak, dla większości Polaków jest to bycie "dzianym". Tak samo jak dla Niemców 8500
  • Odpowiedz
nie nie żyjesz na takim samym poziomie w Niemczech i w Polsce , ja za 50 euro na prywatnej wizycie mam 3 badania robione w Polsce za 200 zł powie ci tylko to co sobie jak w google znaleźć umiem

Polacy i Ukraińcy są podobni w tym że mogą żyć w szlamie po kostki a powiedzą że u nos to najlepi

@Linnior88: powiedz mi ile ile zarabiasz, ile masz nieruchomości,
  • Odpowiedz