Aktywne Wpisy
ominous3 +2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Jaka obecnie firma uznawana jest "top" jeżeli chodzi o elektronarzędzia (bardziej majsterkuje niż poważna praca)? Milwaukee?
Potrzebuje na jednym systemie akumulatorowym takiego typowego kompletu jak wkrętarki, szlifierki, lampy + pewnie coś jeszcze wymyśle. Używałem w przeszłości do domowych prac dość budżetowych, zostawiłem je i teraz szukam coś bez limitu.
#budownictwo #budujzwykopem #elektronarzedzia #pytaniedoeksperta
Potrzebuje na jednym systemie akumulatorowym takiego typowego kompletu jak wkrętarki, szlifierki, lampy + pewnie coś jeszcze wymyśle. Używałem w przeszłości do domowych prac dość budżetowych, zostawiłem je i teraz szukam coś bez limitu.
#budownictwo #budujzwykopem #elektronarzedzia #pytaniedoeksperta
Poniżej przedstawiłem kilka pomysłów, które rozważałem w ciągu ostatnich miesięcy w kontekście wykonania takiego dużego plafonu. Z góry zaznaczam, że wiem o istnieniu podświetlanego sufitu napinanego, ale ceny tego rozwiązania są bardzo wysokie, dlatego poszukuję tańszych alternatyw.
1. Wykonanie z plexi zamocowanej w otworze podwieszanego sufitu regips
W tym przypadku obawiam się, że na tak dużej powierzchni płyty plexi mogą się uginać w dół, nawet jeśli będą układane osobno. Bez dodatkowego podparcia w widocznym miejscu (np. na środku) trudno będzie uniknąć takich deformacji. A zależy mi na uzyskaniu jednolitej powierzchni bez cieni, widocznych stelaży czy uchwytów.
Dodatkowo plexi mleczna jest dość droga, nawet w przypadku arkuszy o grubości 2 mm. Problemem jest także dostępność – niewiele firm oferuje tak duże płyty od ręki.
2. Wykonanie paneli z poliwęglanu komorowego
To jedno z tańszych rozwiązań, ponieważ poliwęglan komorowy jest znacznie tańszy od plexi i łatwo dostępny w dużych rozmiarach (stosowany np. jako zadaszenie altan czy wiat garażowych).
Niestety, ten materiał ma widoczną siatkę zgrzewów, co może popsuć efekt wizualny, szczególnie przy ostrym świetle z taśm LED RGB. Można by próbować go okleić folią opalizującą lub zmatowić papierem ściernym z jednej strony, ale obawiam się, że efekt końcowy wciąż nie będzie idealny.
3. Napinanie materiału dyfuzyjnego na stelażu
Jednym z najtańszych rozwiązań, jakie rozważam, jest wykorzystanie materiału dyfuzyjnego do zmiękczania światła, takiego jak ten materiał dyfuzyjny. Materiał mógłby zostać napięty na wcześniej przygotowany stelaż.
Moje obawy dotyczą jednak możliwości idealnego napięcia i wygładzenia materiału, zwłaszcza po rozpakowaniu. Mam już doświadczenie z nylonową tkaniną dyfuzyjną w parasolce 80x80 cm, którą trudno było idealnie zamocować i napiąć.
Dodatkowo, istnieje ryzyko, że materiał z czasem zacznie opadać, czy to pod wpływem temperatury w pomieszczeniu, czy od ciepła emitowanego przez źródła światła.
Czy macie pomysły, jak najlepiej wykonać taki projekt lub znacie sprawdzone metody na realizację tego typu konstrukcji?
A tutaj dodatkowe materiały które bardziej nakreślą ty którzy nie wiedzą o co chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=rG3rOdFUcTg
https://petapixel.com/assets/uploads/2014/03/PhilipsOneSpace_2.png
#led #elektryka #elektronika #remontujzwykopem #lampy #zarowki #led
#mieszkaniedeweloperskie #pytaniedoeksperta #pytanie #aranzacjawnetrz #budownictwo #oswietlenieled #diy #urzadzajzwykopem #majsterkowanie #warsztat #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie #budujzwykopem #ledy ale taguje też #fotografia bo tam najczęściej stosuje się takie rozwiazania np. studyjne.
źródło: sufit
Pobierzżeby mieć podświetlona całą powierzchnię musisz go obniżyć o min 10 cm (żeby nie było widać diod LED), u siebie obniżyłem o ~4 cm i dałem dookulnie
samemu raczej ciężko będzie go napiąć i lepiej to zlecić
źródło: temp_file603197095300816801
Pobierz