Wpis z mikrobloga

Czasami UI jest szybsze nisz klepanie komend z palca

@walokid: Chyba jak tworzysz katalog na pulpicie albo masz padaczkę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Xfce4 jest spoko
  • Odpowiedz
@walokid: Na desktop jak sprzęt daje radę, to Plasma. Szkoda tylko że nie zauważyłem grupowania okien w zakładki w Plasmie 5 i późniejszej jak to było w Plasmie 4.

Jak sprzęt mniej daje radę, to XFCE.

Przy tablecie przejechałem się na Plasmie 5 (6 nie testowałem) z zachowaniem klawiatury ekranowej. Lepiej w takim zastosowaniu wypadł GNOME Shell (ogarnia klawiaturę ekranową na tablecie).
  • Odpowiedz
  • 2
@walokid Zawsze używałem Gnome w wersji 2 i KDE do wersji 3. Potem przesiadłem się na XFCE w momencie, jak zKDE zrobili ciężki kombajn (nie wiem, jak to teraz działa, ale kiedyś było ciężko tego używać), a z Gnome zmienili nie do poznania i dali mierne opcje konfiguracji. A XFCE w sumie wygodny, szybki i ruszy na kompie sprzed 15 lat.
  • Odpowiedz
@walokid: kiedyś plasma, teraz gnomik i nie myślę wracać. Stabilniejsze, nie przekombinowane, opcje konfiguracyjne w sam raz (razem z tweak config + extensions manager). Minus to zbytnie poleganie na rozszerzeniach i wolniejszy rozwój niż plasma np. brak hdr (bez kombinacji z ukrytą konfiguracją)
  • Odpowiedz
@walokid: Głównie Plasma, a jak potrzebne jest lżejsze środowisko (np. na starego kompa) to XFCE. Wcześniej był GNOME bo o wiele stabilniej działał na Waylandzie, ale Plasma od wersji 6 też działa spoko więc się przeniosłem.
  • Odpowiedz
Próbowałem różnych środowisk i nr 1 wg mnie to XFCE. Proste, szybkie, nie zacina się, nie jest przekombinowane (jak KDE Plasma np). No i można zmodyfikować tak żeby wyglądało jak Windows 95. ( ͡ ͜ʖ ͡)
Jeszcze lubię GNOME w wydaniu Ubuntu.
  • Odpowiedz