Wpis z mikrobloga

@Steevee_Handmade_Knives: czy large to jeszcze bym nie powiedział da sie wieksze ale pewnie ograniczenie to rozmiar piecyka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Becut można hartowac powietrzem?

A i fajny warsztat widzę że wszystko jest nic tylko robić
  • Odpowiedz
@Steevee_Handmade_Knives: jest jakieś prawo zabraniające budowania noża normalnych rozmiarów? Mam na myśli grubość.
Większość tych „kustomowych” „hendmejdów” przypomina podkład kolejowy zaostrzony z jednej strony.
Czy to może chodzi o to „batonowanie”?
  • Odpowiedz
@Steevee_Handmade_Knives: no właśnie z jakiegoś powodu wszystkie DIY jakie widuję, to noże, którymi można kuć w betone, albo rąbać żeliwo.
Normalny rozmiar noża obozowego to taki, którym można ciąć warzywa na plasterki bez przechylania go o 30°.
Ciężar nie powinien być większy od ciężaru jedzenia, które będzie nim przygotowywane.
Coś jak portfel nie powinien być droższy od zawartości.
  • Odpowiedz
Czyja to definicja? Po 1. To że takie noże istnieją, znaczy że są ludzie którzy takie a nie inne narzędzia preferują
Duże noże dają masę frajdy, efektownie wyglądają (stąd ich dużo na YT i wszędzie indziej) a mimo wszystko, jeśli taki nóż jest wykonany jak należy, można nim zrobić masę rzeczy. Po 2. Grubość czy też rozmiar noża nie ma wpływu na właściwości tnące. To jak nóż tnie, jest zależne od geometrii
  • Odpowiedz
@Steevee_Handmade_Knives: efekt końcowy zajebisty! Co znajduje się w bębnie w 5:03? Nie było po drodze procesu odpuszczania, czy po prostu nie pokazałeś na filmie?

Ja się bawię w kowalstwo, czasem zdarza mi się przekuć resor w jakiś nożyk, ale na mojej szlifierce taśmowej (sam zrobiłem), położenie prostego szlifu jest wręcz niemozliwe, bo pas lata prawo lewo xD
  • Odpowiedz