Wpis z mikrobloga

Zamawiam paczkę z Allegro i dostawą Inpost.

Gdy paczka jest do odbioru, dostaję:

1) Powiadomienie push z Allegro
2) Email z Allegro
3) Powiadomienie push z Inpost
4) Email z Inpost
5) SMS z Inpost

Oczywiście każde z nich mogę wyłączyć gdyby mi przeszkadzało.

Idąc za sugestią @Tym i 10 innych plusujących, założyłem konto e-doręczenia. Liczyłem na to, że system zagwarantuje mi maksymalną pewność, że nie przeoczę ważnej korespondencji z urzędu.

Co zastałem?

1) Brak weryfikacji skrzynki mailowej. Gdybym jakimś cudem zrobił tam literówkę, nikt tego nie sprawdza, maile będą szły na obcy lub nieistniejący adres, a ja g..no dostanę. Równie dobrze ktoś inny może podać mój adres email i ja nie muszę go potwierdzać. Na byle forum PhpBB by Przemo jest potwierdzanie maila. W systemie e-doręczeń nie ma.

2) Jedyną drogą powiadomienia jest... Email. I tyle. Nie ma SMS, nie ma Push, nic. Tylko email. Jak wiadomość trafi do SPAMu, skrzynka przestanie działać czy coś, to jestem w tyłku, bo nie ma żadnego innego kanału.

Nie, nie idźcie tą drogą i nie korzystajcie z lipnego systemu. Ja nie polecam.

#edoreczenia #pocztapolska
w9rTwvbIAn37l - Zamawiam paczkę z Allegro i dostawą Inpost.

Gdy paczka jest do odbio...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-01-08 23-49-08

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@w9rT_wv_bIAn37l: no z nowymi rozwiązaniami to trzeba na spokojnie, z e-komunikacją już były problemy, np. lata temu głośne było auto włączenie e-faktur przez orange.

Najważniejsze to sprawdzić regulamin/przepisy czyja jest odpowiedzialność za powiadomienie.

Np. faktury papierowe są słane listem zwykłym, więc mogą zaginąć, ale wystarczy oświadczyć, że nie dotarła i nie naliczą odsetek, bo firma ma obowiązek skutecznie doręczyć. Regulamin e-faktury może być mniej korzystny.
  • Odpowiedz
  • 0
@w9rT_wv_bIAn37l: Co do nr 1 to po prostu sprawdzasz czy dostałeś wiadomość powitalną. To trochę dziwne, że można podać byle jaki email np. kumpla, który będzie przez to dostawać spam o wszystkim co do ciebie przyjdzie, ale widocznie przyjęto, że ryzyko takiego działania jest niskie. Co do nr 2 to zawsze możesz email zmienić. Nie potrzebujesz do tego kontroli nad emailem - co wynika z pkt 1 zresztą. Założenie jest
  • Odpowiedz
to po prostu sprawdzasz czy dostałeś wiadomość powitalną

@Tym: tak, o ile nie przegapisz tego, system takową wysyła. Z rozpędu można po prostu uznać, że skoro konto zostało założone, to wszystko jest OK.

zawsze możesz email zmienić

@Tym: tak, ale to nadal jest tylko jeden kanał komunikacji
  • Odpowiedz
@Patryk4: o ile to powiadomienie przyjdzie, bo jak trafi do SPAM-u albo cokolwiek innego się wydarzy to tutaj tak samo zostanie uznane jako doręczone. Jasne, można przyjąć że jest większa szansa że przyjdzie email, ale to nie zmienia faktu, że taka usługa gdzie poczta dostaje jeśli dobrze pamiętam 3,5 PLN za każde e-doręczenie, to raczej powinna być dopracowana na "101%" i zapewniać maksymalną pewność tego doręczenia.

Tak w ogóle, to
  • Odpowiedz