Wpis z mikrobloga

@TroglodytaGerwazy: Śmieszy mnie jak ktos pisze że elektrykiem jeździ się 2-3x taniej czy nawet 2/3 roku za darmo po fotowoltaika a ignoruje sie że
1. Kiedyś za tą fotowooltaike zapłaciliśmy więc ta inwestycja jakoś sie rozkłada na kazda wyprodukowaną kWh
2. NIe bierze isę pod uwage utraty wartości. Tesla Y którą kupiłem we wrześniu 2022 kosztowała ~335tys, rok pożniej była warta ~240, po 2 latach ~170tys. A w drugim roku
  • Odpowiedz
@zibizz1: no jak masz dom, codziennie podpinasz elektryka w garazu na noc, do pracy jeździsz w jedną stronę ~ 15 km i kupiłeś elektryczną dacie to się opłaca
  • Odpowiedz
@haabero: Tzn jeśli porównujemy kupno elektryka za X i spaliniaka za X to tak, ale jednak elektryczne sa odrobine droższe w tej samej kategorii przy zakupie. Akurat swojego pierwszego 20 letniego spalinika wymieniłem na elektryka gdy stary juz dogorywał, ale drugiego spaliniaka wymieniłem na elektryka gdy ten spalinowy miał niecałe 5 lat i nada świetny samochód do jazdy, bezawaryjny. Finansowo decyzja bez sensu. Dlatego nie polecem ludziom testować aut elektrycznych
  • Odpowiedz
@zibizz1: oj tak porównywanie spalania, jako główny punkt artykułu w gazetkach automotive dla wąsaczy.. Jest taki recenzent na twitterze co non stop się chwali jakie to niskie spalanie w Porsche Taycan. Tylko zapomina wspomnieć ile ten samochód trafi na wartości gdy jedzie lub stoi.

Jak ktoś nie jeździ 50,000 km rocznie to żadna różnica czy coś ma 7 czy 10 l spalania.
  • Odpowiedz
@zibizz1:

ale jednak elektryczne sa odrobine droższe w tej samej kategorii przy zakupie

Od segmentu C w górę ciężko coś kupić drożej, wręcz przeciwnie
  • Odpowiedz
Od segmentu C w górę ciężko coś kupić drożej, wręcz przeciwnie

@PiotrFr: Spoko, dlatego do miasta tam gdzie elektryk jest super kupie sobie elektryczny segment E bo to okazja i będe parkował na 2 miejscach:)

Serio 50% w 2 lata? XDDD super
  • Odpowiedz
@zibizz1:

Spoko, dlatego do miasta tam gdzie elektryk jest super kupie sobie elektryczny segment E bo to okazja i będe parkował na 2 miejscach:)

Gdzie E do C? Zobacz sobie ile kosztuje polski hit sprzedaży, hybrydowa Corolla
  • Odpowiedz
@zibizz1

@TroglodytaGerwazy: Śmieszy mnie jak ktos pisze że elektrykiem jeździ się 2-3x taniej czy nawet 2/3 roku za darmo po fotowoltaika a ignoruje sie że

1. Kiedyś za tą fotowooltaike zapłaciliśmy więc ta inwestycja jakoś sie rozkłada na kazda wyprodukowaną kWh

2. NIe bierze isę pod uwage utraty wartości. Tesla Y którą kupiłem we wrześniu 2022 kosztowała ~335tys, rok pożniej była warta ~240, po 2 latach ~170tys. A w
  • Odpowiedz
@Leniek Przecież to oczywiste że to nie jest betonowe złoto. Tylko jakbyś jeszcze naniósł na ten wykres cenę nowego auta w każdym roku to by wyglądało mniej spektakularnie. I tak jak pisałem w spalinowych w ostatnich 5 latach nie było takiego spektakularnego postępu i dzisiejsze auto nie jest znacząco lepsza niż 5 letnie.
  • Odpowiedz
@mam__pytanie

Serio 50 procent w 2 lata?

Spodziewałbym się w 4 lata.

Tak jak wyżej, ludzie odnoszą cene auta starego do dzisiejszej ceny nowego więc coraz tańsze bo auta w cennikach powodują że szybciej treści Twoje. W ostatnim roku sytuacja była odwrotna bo kupiłem za 500 nowe a teraz cena nowego 550, więc strata wartości wydaje się mniejsza.
  • Odpowiedz
@zibizz1 kto plusuje tak głupi wysryw? Audi A6 z 2022 które również kosztowała bazowo 300k (bieda) teraz chodzi po 150-180k czyli spadek taki sam XD Inne samochody nie tanieją? A takim Audi czy innym BMW też można robić 4k rocznie. To że ty jesteś ułomny i jeździsz 4,5k rocznie i liczysz względem tego utratę na wartości to twój problem XD
  • Odpowiedz