@MakiawelicznyAltruista: Ale to ci mogą najwyżej zakosić kasę z depozytu, czy jakichś CFD. Jeśli kupujesz akcje, to one będą twoje nawet po bankructwie brokera.
@Grucholek: @wstanczyk To sobie zinterpretują to tak, że 1 pełna akcja to ileś akcji ułamkowych, więc jednej pełnej akcji są właścicielem.
No chłopaki, czy kiedykolwiek jakakolwiek polska firma była uczciwa? No nie oszukujmy się.
Każda polska firma to januszex, przekręt i nieważne w jakie piórka się wystroi i jak będzie chciała udawać firmę ze standardami to przekręt czuć na kilometr. Te ich wszystkie awarie, te drobne "niedogodności" i niejasności
@MakiawelicznyAltruista: Ale tu nie ma żadnej interpretacji. W momencie złożenia zlecenia jesteś wpisywany do rejestru i bez dyspozycji sprzedaży nie możesz tego cofnąć. To nie jest przechowywane tylko u nich.
Ostatnio znajomych tak o----ł deweloper, od którego kupili mieszkanie, po czym zbankrutował i mieszkania nie dostali. Nie mogą odzyskać kasy, bo deweloper jest "niewypłacalny", sądzili się i nic nie dostali, ale jaśnie deweloper dalej popyla autem o wartości większej niż cały mój majątek.
@MakiawelicznyAltruista: Ja rozumiem, że dzieją się różne sytuacje które mogą wzbudzać brak zaufania jednak post dotyczy rynków finansowych które są bardzo mocno kontrolowane. Po zakupie akcji zostajesz wpisany do KDPW czy innej tego typu instytucji. Broker jedynie w Twoim imieniu realizuje zlecenia zakupu/sprzedaży. Jeżeli kupujesz akcje ułamkowe to korzystasz z produktu XTB którego dotyczą trochę inne zasady i jest to jasno opisane. Dodatkowo regulacje wymagają aby aktywa klientów były przechowywane
@MakiawelicznyAltruista: A dobra, myślałem że ty cokolwiek wiesz w tym temacie, a nie na zasadzie "no wszyscy oszukujo mariusz wiesz no". To pomyślności xd
To jest zupełnie co innego, gdy jesteś wierzycielem firmy, a co innego kwestia posiadania akcji na giełdzie.
Chodzi o działanie polskich instytucji finansowych i "restrukturyzację" tak zwaną i skomplikowany regulamin, którym można to wszystko przykryć.
@MakiawelicznyAltruista: nie przypominaj mi o Cineworld
idz na IBKR
@MakiawelicznyAltruista: A to nie aby tylko do ułamkowych akcji? Tam faktycznie tak jest. Generalnie akcje z XTB też możesz gdzieś indziej przenieść.
No chłopaki, czy kiedykolwiek jakakolwiek polska firma była uczciwa? No nie oszukujmy się.
Każda polska firma to januszex, przekręt i nieważne w jakie piórka się wystroi i jak będzie chciała udawać firmę ze standardami to przekręt czuć na kilometr. Te ich wszystkie awarie, te drobne "niedogodności" i niejasności
"Restrukturyzacja"
Ostatnio znajomych tak o----ł deweloper, od którego kupili mieszkanie, po czym zbankrutował i mieszkania nie dostali. Nie mogą odzyskać kasy, bo deweloper jest "niewypłacalny", sądzili się i nic nie dostali, ale jaśnie deweloper dalej popyla autem o wartości większej niż cały mój majątek.
No także tego....sami wiecie ;)
To jest zupełnie co innego, gdy jesteś wierzycielem firmy, a co innego kwestia posiadania akcji na giełdzie.
@MakiawelicznyAltruista: