Wpis z mikrobloga

Na poczatku bylem zadowolony, ze udalo sie do branzy wejsc. Ale po tych 1.5 roku przytylem, psychicznie nie jestem w stanie w piatek po poludniu zapomniec o pracy.

@Milo900: Spróbuj przejść w coś mniej IT - sorry, ale programowanie za 6 tys. netto to żal.pl, od stycznia minimalna to jakieś 4 tys. netto będzie.
  • Odpowiedz
@Milo900: typiara sobie zrobiła bazę spermiarzy robiąc content o programowaniu (podobno jest po Computer Science), a potem zapisała się na doktorat, aby ogłosić, że jednak rezygnuje, bo OF lepszy - taki miała plan od początku, nigdy nie miała planu kończyć doktoratu, który w USA kończy od 50% do 70% studentów podobno. W 2021 roku przyznano prawie ponad 190k tytułów PhD w USA
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@cyk21 masz 100% rację, ale zobaczylem ze moja firma przez ostatnie pol roku mocno poleciała w zatrudnianie nowych osob i powiedzieli "sprawdzam" rynkowi. Kiedys senior widelki 1000-1300 to oni dali ogloszenia 700-1100.
Mieli po miesiacu duzo cv i znalezli rozne perelki seniorow po 700-800 b2b day.

I w wiekszosci projektow nowe osoby to sa z rynku, ktore powiedza mniej niz wczesniej chcieli.
  • Odpowiedz
@cyk21 masz 100% rację, ale zobaczylem ze moja firma przez ostatnie pol roku mocno poleciała w zatrudnianie nowych osob i powiedzieli "sprawdzam" rynkowi. Kiedys senior widelki 1000-1300 to oni dali ogloszenia 700-1100.

Mieli po miesiacu duzo cv i znalezli rozne perelki seniorow po 700-800 b2b day.

@Milo900: Przy inflacji 5%, to tragedia jest. Teraz jest race to the bottom - jak ktoś musi zarabiać to weźmie każdą stawkę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@cyk21 tak wiem, ale mozemy sobie tutaj ponarzekac, wydziwiać, gadac kocopoły typu, "za mniej niz X nie bede pracowac". Ale firmy maja to w dupie, wiekszosc pracy i tak rochodzi sie po poleceniach za smieszne stawki.

Czasem gadam z programistami i mowili ze 2-3 lata temu byly raz na tydzien maile o tym ze szukaja jakichs ludzi do zespolow, ze szukaja z polecenia itp. teraz takie maile sa moze raz na dwa-trzy
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@BreathDeath zobacze w ktora strone to wszystko pojdzie. Ale teraz wszystko idzie zeby czlowiek najlepiej umial "wszystko" fullstack devops z ai itp.

Ta branża i tak juz mi mocno sprała beret niestety.
W zlym momencie wszedlem do branzy albo cos.

Na linkedinoe duzo ludzi z expem komercyjnym nawet 3-4 lata maja #opentowork
  • Odpowiedz