Wpis z mikrobloga

#logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow #zwiazki #wesele #slub #pytaniedoeksperta
Wpiszcie plusy i minusy ślubu cywilnego. Różowa mnie nęka o sformalizowanie związku. Obecny stan: wspólny dom na wspólny kredy, wspólne dzieci ( ͡º ͜ʖ͡º). Na wszystko łożymy wspólnie. Co da mi lub jej taki ślub pozatym że będziemy mówić do siebie mąż i żona ? Kosciolowie przesadnie nie jesteśmy także taki ślub z hucznym weselem nie wchodzi w grę.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DorodnyTucznik: ostatni baza do zdobycia przez babę. Różowa nęka o ślub = Red flag
Kiedyś w pracy koleżanka mówi: ja swojemu powiedziałam, że jak się do końca roku nie oświadczy to od pierwszego stycznia się nie znamy.
Nie wtrącałem się do rozmowy, ale pierwsza moja myśl, że po takim tekście, na jego miejscu byśmy się nie znali już za 5 minut.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik możliwość dowiedzenia się o stanie zdrowia jak któreś wyląduje w szpitalu, łatwiejsze sprawy spadkowe w przypadku śmierci jednego z małżonków, możliwość wspólnego rozliczania się z podatków. Generalnie wg mnie warto żeby związek był sformalizowany bo to po prostu ułatwia wiele rzeczy związanych z innymi formalnościami, a taki ślub kosztuje całe 84zl ;)
  • Odpowiedz
Co da mi lub jej taki ślub pozatym że będziemy mówić do siebie mąż i żona ?

@DorodnyTucznik: może przekazywać pieniądze bez potencjalnych problemów. Dużo łatwiejsze dziedziczenie, dostęp do informacji medycznej i możliwość podejmowania decyzji medycznych(np donacja organów).
  • Odpowiedz
@Anakee: a w kwestii dziedziczenia po śmierci partnerki to nie dziedziczą wtedy jej dzieci a tymi pieniędzmi rozporządza i tak ich prawny opiekun czyli ojciec ?
  • Odpowiedz
w kwestii dziedziczenia po śmierci partnerki to nie dziedziczą wtedy jej dzieci a tymi pieniędzmi rozporządza i tak ich prawny opiekun czyli ojciec ?

@Pajakoss: dzieci mogą być pełnoletnie
  • Odpowiedz