Gorące zawalone typem, który przywiózł śmieci do Lidla i się dziwi, że nie chcą mu za to zapłacić xDDD To jest znak kaucji, jak macie butelkę z nim to wtedy odzyskacie 50 groszy albo 1 zł. Takie butelki są w sprzedaży od dzisiaj - w teorii, bo na razie sklepy wyprzedają zapasy bez tego oznaczenia. Owszem, w ramach testów do końca września Lidl przyjmował śmieci i płacił 10 groszy od sztuki, ale to trzeba było iść wczoraj i sobie te śmieci do automatów wrzucać. Nie wiem po co to pisze, bo i tak tu zostały tylko trolle i będą się przekrzykiwać, że system c-----y, bo nie chcą im zwrócić kaucji, której nie zapłacili xD #systemkaucyjny #lidl
@Waleczny_Kalafior: Ja juz kilkukrotnie oddalem im miech tych plastikowych butelek roznych firm roznych sklepow przyjmowawli jak leci, bo chcialem zobaczyc jak to bedzie wygladac - 3 razy po niecale 2 zl dostalem, Najlepiej miec miech w bagazniku auta i przy okazji zakupow co 2-3 dni oddac i tyle. Problem jest serio minimalny, co nie znaczy ze mi sie to podoba.
@UczeSieWloskiego Ja też oddawałam, ale to jest tylko dobra wola Lidla, że płacą 10 groszy za butelki bez znaku kaucji (i tylko w formie bonów, nie odzyskasz za no gotówki). Płakanie, że nie dostaniesz 50 groszy kaucji, za butelki zbierane przez ostatnie pół roku i przez to system nie działa mnie wkurza.
@Strigiformesman Działa tak jak miał działać, od początku wszyscy mówili, że kaucję dostaniesz tylko za butelki z oznaczeniem i nie masz zbierać starych butelek przez rok. Zresztą sami słowo kaucja o tym mówi, nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby chcieć zwrotu kaucji, której się nie zapłaciło.
no ale przecież ten wykopek właśnie po to tam pojechał xD, nie oczekiwał 50 gr, tylko dziesięć i zastał zamkniety automat
@twoj_starrry: Automaty dzialaja juz 2 miesiace w Lidlu, korzystałem z nich kilkukrotnie I zerowe problemy, a chłop postanowił w dzień nowego systemu oddać miech starych butelek. Co mogło pójść nie tak.
@twoj_starrry To dlaczego nie poszedł wczoraj, kiedy można było oddawać butelki bez kaucji, tylko dzisiaj, kiedy wszedł już system kaucyjny? Po co zbierać butelki pół roku jak można je było do Lidla zanosić na bieżąco?
@UczeSieWloskiego no z tego co rozumiem to własnie to chcial sprawdzić xD, ale nie mial szansy bo automat w dzień wielkiego wejscia w życie systemu nie działał
@Waleczny_Kalafior: @twoj_starrry I jeszcze jakies rozmowy, że bon nie działa na kasach samoobsługowych jak wszystkie które dostałem wykorzystalem właśnie na kasach samoobsługowych - tylko skaner na to jest w innym miejscu - z przodu maszyny i mi kasjerka musiała pokazać.
@twoj_starrry Ale regulamin zwrotu opakowań bez kaucji obowiązywał do końca września, dzisiaj rano jeszcze sprawdzałem. Więc generalnie to nic nie powinni od niego przyjmować. Teraz widzę, że jest nowy i akcja przedłużona, natomiast j-----e po całym systemie, bo jest problem z butelkami BEZ kaucji to jest debilizm.
@ChlopoRobotnik2137 Z tego okradania to mam największą bekę, sracie się o 50 groszy jakby nagle podnosili podatki 10 razy. Oddasz butelkę to nic nie zapłacisz, nie oddasz 100 butelek miesięcznie to będziesz 50 zł w plecy, naprawdę to jest śmieszny pieniądz w dzisiejszych czasach. Trzeba się było intesować tematem 2 lata temu, jak była głosowana ustawa i były konsultacje społeczne (chociaż wiadomo jak to wyglądało za PiSu), teraz to sobie można
@ChlopoRobotnik2137 To oddaj butelki to nie będziesz musiał wydawać 50 zł. Państwo nakłada na nas różne obowiązki, mniej albo bardziej sensowne, ale spłycanie wszystkiego do "okradanie Polaków" gdzie pieniądze z kaucji nie starczą nawet na utrzymanie automatów to jest zwykłe p---------e. A co do wykopek vs lobbysta, to wykopek nie jest jeden, a niejeden wykopek to już coś może, co dobrze pokazała akcja z jawnymi cenami u deweloperów.
To jest znak kaucji, jak macie butelkę z nim to wtedy odzyskacie 50 groszy albo 1 zł. Takie butelki są w sprzedaży od dzisiaj - w teorii, bo na razie sklepy wyprzedają zapasy bez tego oznaczenia.
Owszem, w ramach testów do końca września Lidl przyjmował śmieci i płacił 10 groszy od sztuki, ale to trzeba było iść wczoraj i sobie te śmieci do automatów wrzucać.
Nie wiem po co to pisze, bo i tak tu zostały tylko trolle i będą się przekrzykiwać, że system c-----y, bo nie chcą im zwrócić kaucji, której nie zapłacili xD
#systemkaucyjny #lidl
źródło: temp_file4043699005369485722
PobierzProblem jest serio minimalny, co nie znaczy ze mi sie to podoba.
@Waleczny_Kalafior: a nie jest c-----y?
@Waleczny_Kalafior: Głupich nie sieją. Chłop pół roku butelki zbierał bo myślał że dostanie 100 zł za kaucje której nie zapłacił xD
no ale przecież ten wykopek właśnie po to tam pojechał xD, nie oczekiwał 50 gr, tylko dziesięć i zastał zamkniety automat
@twoj_starrry: Automaty dzialaja juz 2 miesiace w Lidlu, korzystałem z nich kilkukrotnie I zerowe problemy, a chłop postanowił w dzień nowego systemu oddać miech starych butelek. Co mogło pójść nie tak.
Po co zbierać butelki pół roku jak można je było do Lidla zanosić na bieżąco?
Teraz widzę, że jest nowy i akcja przedłużona, natomiast j-----e po całym systemie, bo jest problem z butelkami BEZ kaucji to jest debilizm.
@gammie: ze slunska xD
Miech to taki worek
źródło: fc47925c044411b7ce96afc694ebd267
PobierzTrzeba się było intesować tematem 2 lata temu, jak była głosowana ustawa i były konsultacje społeczne (chociaż wiadomo jak to wyglądało za PiSu), teraz to sobie można
@Waleczny_Kalafior: to prosze mnie poratowac 50 zl, skoro to taki smieszny pieniadz.
@Waleczny_Kalafior: wykopek vs typ ktory lobbuje za kase. ciekawe kto ma wieksza siłe przebicia.
A co do wykopek vs lobbysta, to wykopek nie jest jeden, a niejeden wykopek to już coś może, co dobrze pokazała akcja z jawnymi cenami u deweloperów.
@Waleczny_Kalafior: biedni operatorzy, juz zapomniałes wspomniec, ze nieodebrana kaucja to ich zysk.
@Waleczny_Kalafior: jakie spłycanie. Zaraz bedziesz miał podwyżke wywozu śmieci, bo surowiec nie bedzie juz trafiał do smietnika tylko do operatora.
Który nie wystarczy na pokrycie kosztów automatów, pracowników i przewozu