Aktywne Wpisy

Moseva +70
Podkochiwaliście się kiedyś w kimś przez dłuższy czas i nigdy mu o tym nie powiedzieliście ani nie daliście żadnego znaka? Przyznajcie się kto miał zryty łeb w szkole

Lolenson1888 +17
Mirki, co się dzieje w tej części Polski zaznaczonej na mapie tym kształtem? Można jeszcze ewentualnie podciągnąć dalej na wschód Kaszuby i kilka kolejnych lokalizacji na południe w kierunku Wrocławia.
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
źródło: temp_file7400560210390700764
Pobierz

Sytuacja wygląda tak:
Matka
- na chorobowym do wykorzystania limitu, potem na rencie
- na emeryturze od 2017 (wtedy PiS wycofał zmiany PO-PSL)
- nigdy nie pracowała
- działalność miała tylko na papierze (nie pamiętam, do kiedy)
- łapówki brał rodzinny, który już nie żyje i wielu innych lekarzy
- oszukiwała na VAT (gdy przychodziła kontrola, to zamykali)
Ojciec
- na rencie przez wiele lat, wcześniej chorobowe lub bezrobocie
- na emeryturze od 2017 (wtedy PiS wycofał zmiany PO-PSL)
- zajmował się handlem (także na rencie i gdy nie miał działalności)
- łapówki brał rodzinny, który już nie żyje
- oszukiwał na VAT (gdy przychodziła kontrola, to zamykali)
Bracia
- kiedyś handlowali dla nich za darmo i pobierali bezrobotne
- potem chorobowe i pracowali (być może nadal tak jest)
- dziś handlują na swój rachunek i na rodzinę (nadal wykorzystywani)
- za wyłudzone od państwa pieniądze kupowali samochody
- łapówki brał inny rodzinny, a teraz nie wiem, kto
- oszukiwali na VAT (gdy przychodziła kontrola, to zamykali)
Ja
- od dziecka dostawałem zasiłek dla niepełnosprawnych
- srogie łapówki dla lekarzy i dla ordynatorki, co zawyżała wyniki badań
- pieniądze nie szły na leczenie - nie wiadomo, co się z nimi stało
Chcę dojechać całą rodzinę, co nie poczuwa się do odpowiedzialności i nie chce naprawić szkód, tylko śmieje mi się prosto w twarz. Pomóżcie skutecznie zawiadomić odpowiednie instytucje. Trzeba zebrać dowody i to może być trudne. Wiem o pewnych rzeczach, bo w domu rozmawiali na te tematy, ale udowodnij, że faktycznie brali rentę i pracowali, brali chorobowe i pracowali, dostawali bezprawnie zasiłek dla bezrobotnych, oszukiwali na VAT (przez krótki okres był wymóg kas fiskalnych dla małych kupców, ale szybko zniesiony). Towar brało się na czarno bez faktur, a do książeczki wpisywali tylko minimum, żeby się nie czepili. Ale fikcyjne chorobowe i renty to potężne pieniądze ukradzione z kasy państwa.
Od czego zacząć? Najlepiej jakby to dobry prawnik ogarnął. Jak znacie takie sprawy z doświadczenia, to piszcie.
Taguję NFZ i ZUS, bo to pierwsze instytucje, które muszą się o tym dowiedzieć.
Tylko niestety wiele spraw jest przedawnionych. Jaki jest obecnie okres przedawnienia dla wyłudzeń przedstawionych powyżej? Powyżej 2017 roku niewiele wiem, kto co wyłudza, a minęło już ponad 5 lat. Ech, gdybym od razu zaczął działać zamiast się użalać.
#prawo #wyludzenia #renta #chorobowe #zasilek #bezrobotne #nfz #zus #zemsta #zemstaprzegrywa
źródło: koperta
Pobierz